Українці вже можуть в’їхати на Мальдіви, в ОАЕ і Болгарію, з Шенгеном поки що складніше, – міністр

 

Міністерство закордонних справ веде переговори з державами Шенгенської зони про дозвіл на перетин кордонів “Шенгену” для громадян України, але особливого прогресу в цьому питанні поки що немає.

Про це на брифінгу у вівторок, 21 липня, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє “Європейська правда“.

Міністр розповів, що впродовж попереднього тижня перелік країн, які відкрили свій кордон для українців, поповнили ще 13 держав: Болгарія, Словенія, ОАЕ, Ірландія, Мальдіви, Антигуа і Барбуда, Еквадор, Ямайка, Камбоджа, Коморські острови, Пакистан, Сент-Люсія і Пуерто-Ріко.

З них до держав Шенгенської угоди належить лише Словенія (нагадаємо, що Болгарія та Ірландія, які також є членами Євросоюзу, до “шенгенської зони” не входять).

“Ситуація з країнами Шенгену є найбільш чутливою, оскільки є рекомендації Єврокомісії [за якими кордон ЄС для громадян “третіх держав” залишається закритим]. Окремі країни можуть іти на ті чи інші поступки, але загалом діють в у рамках цих рекомендацій”, – пояснив Кулеба.

“Ми розмовляємо з різними країнами і намагаємося хоч якийсь коридор створити. Це складна розмова, але ми не полишаємо зусиль. Те, що до Словенії вже є можливість в’їхати, хоч і за умови 14-денного карантину, – означає, що це можливо”, – зауважив міністр.

“МЗС продовжуватиме працювати над тим, щоб українці мали більший вибір і більше можливостей для подорожей за кордон”, – сказав Кулеба.

Отже, загалом станом на 21 липня українці можуть в’їздити до 39 країн світу.

Водночас, як наголошують в МЗС, не в кожному випадку йдеться про повністю вільний в’їзд, адже кожна держава має свої правила перетину кордону під час “коронавірусної кризи”.

Тож перед тим, як вирушати в подорож, необхідно ознайомитися з умовами в’їзду в державу, до якої прямуєте, й, за потреби, тих держав, кордони яких плануєте перетинати транзитом.

Попереднє уявлення про правила в’їзду-виїзду можна скласти, перевіривши інформацію на таких сервісах:

  • інтерактивна мапа від МЗС України;
  • система Timatic (стосується лише авіаперевезень);
  • Reopen Europe (лише для держав Європи: після того, як оберете потрібну вам країну, натисніть на значок земної кулі, щоб перейти до режиму перетину кордонів для негромадян ЄС).

Якщо в’їзд для українців дозволено, обов’язково перевірте його умови на офіційних сайтах країни призначення, адже в багатьох випадках прикордонники пропустять вас лише за дотримання певних умов (наявність довідки про негативний ПЛР-тест на коронавірус, обов’язкової згоди на тривалу самоізоляцію, наявності посвідки про право проживання в цій країні, документи, що підтверджують відрядження або поїздку на навчання тощо).

Читайте також:
Кабмін змінив принцип розподілу країн на “червону” і “зелену” зони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна