Литва винесе на саміт Євросоюзу спроби РФ переписати історію

 

Президент Литви Гітанас Науседа домагатиметься більш активної реакції інституцій Євросоюзу на спроби Росії спотворити історію, а також підніме це питання на засіданні Європейської ради.

Про це Науседа заявив у п’ятницю, 17 липня, інформує Delfi.

За його словами, Росії слід направити чітке повідомлення, що поведінка Москви неприйнятна і позначиться на відносинах з ЄС.

Президент Литви впевнений, що політика історичної пам’яті Росії останнім часом “набуває все більш агресивні форми”, а свідчать про це спроби виправдати радянсько-нацистський пакт Молотова-Ріббентропа.

“Ми повинні реагувати. Інституції ЄС повинні проводити більш проактивну політику, щоб пояснити партнерам в Росії, що ми не може миритися з такими спробами, а така політика вплине на відносини ЄС і Росії”, – сказав Науседа.

У парламенті Росії розглядається законопроєкт з метою відкликати прийняте 30 років тому З’їздом народних депутатів СРСР рішення про визнання таємних протоколів пакту Молотова-Ріббентропа юридично необґрунтованими і недійсними.

Президент Росії Володимир Путін також недащовно оприлюднив статтю, в якій виправдовував окупацію Радянським Союзом країн Балтії.

Нагадаємо, раніше у Литві пропонували оголосити 17 вересня днем агресії СРСР проти Європи.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці 2019 року президент Литви Гітанас Науседа звинуватив Росію в постійному прагнення переписати історію.

Читайте також:
Литва вслід за Латвією призупиняє трансляцію Russia Today

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна