Росія постійно прагне переписати історію, – президент Литви

 

Президент Литви Гітанас Науседа звинуватив Росію в постійному прагнення переписати історію

Про це він написав у понеділок, 23 грудня, на своїй сторінці в Facebook.

“Останнім часом Росія всіма силами прагне переписати історію. Один з таких прикладів – заперечення впливу таємних протоколів пакту Молотова-Ріббентропа на історію Європи… Ці таємні угоди нацистської Німеччини та комуністичного Радянського Союзу визначили окупацію балтійських країн”, – зауважив Науседа.

Литовський лідер зазначив, що історична пам’ять впливає на сприйняття майбутнього.

“Не забуваймо уроки, які ми зобов’язані вивчити з власної історії та історії Європи. Не допускаймо заміни правди бутафорськими брехливими вивісками”, – закликав Науседа.

У п’ятницю, 20 грудня, в Санкт-Петербурзі на зустрічі з колишніми лідерами країн, які входили до СРСР, президент РФ Володимир Путін критикував нещодавно прийняту Європарламентом резолюцію, яка звинувачує СРСР і нацистів у тому, що підписання Пакту Молотова-Ріббентропа у 1939 році сприяло Другій світовій війні. Російський лідер зазначив, що в СРСР не було іншого виходу, як підписати договір з Німеччиною, адже західні держави були байдужі до пропозиції Москви створити воєнний альянс.

Резолюцію Європарламенту Путін назвав частиною спроб заходу принизити вирішальну роль СРСР у перемозі над нацистською Німеччиною.

Нагадаємо, раніше Польща звинуватила Путіна у спотворенні історії Другої світової війни.

Читайте також:
У Росії оприлюднили сканкопії оригіналів “пакту Молотова-Ріббентропа”. ФОТО

У Берліні невідомі розкопали могилу високопоставленого нациста Гейдріха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна