У Росії оприлюднили сканкопії оригіналів “пакту Молотова-Ріббентропа”. ФОТО

доповнено

Російський фонд “Історична пам’ять” вперше оприлюднив відскановані оригінали Договору про ненапад між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною, укладеного 23 серпня 1939 року, а також секретного додаткового протоколу до нього.

Сканкопії документів надав Історично-документальний департамент Міністерства закордонних справ Росії, передає російське “Радіо Свобода”.

Як уточнив директор фонду “Історична пам’ять” Олександр Дюков, тексти документів вже публікувалися в 1990-х роках з посиланням на архів МЗС РФ, на їхню візуальні образи публікуються вперше.

пакт Молотова-Рібентропа скан1 пакт Молотова-Рібентропа скан2 пакт Молотова-Рібентропа скан1 нім пакт Молотова-Рібентропа скан2 нім пакт Молотова-Рібентропа скан2-1 нім пакт Молотова-Рібентропа скан3 пакт Молотова-Рібентропа скан4 пакт Молотова-Рібентропа скан3 нім пакт Молотова-Рібентропа скан4 нім
<
>

Документи віддруковані двома мовами на друкарській машинці, під ними стоять підписи наркома закордонних справ СРСР В’ячеслава Молотова – “Уповноваженого Верховної Ради СРСР” – і міністра закордонних справ нацистської Німеччини Йоахіма фон Ріббентропа.

У секретному додатковому протоколі до Договору про ненапад зазначено, що сторони домовилися “про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі” у разі, як там сказано, територіально-політичної перебудови областей, які входять до складу Прибалтійських держав і Польщі. Москва та Берлін встановили межі сфер цих інтересів.

Через кілька днів після підписання документів – 1 вересня 1939 року – з нападу Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна.

17 вересня на територію Польщі увійшли радянські війська. Польська територія була поділена між СРСР і Німеччиною відповідно до “сферами інтересів”, позначеними в секретному протоколі до договору.

Читайте також:
ФБР розсекретило свідчення про ймовірну втечу Гітлера до Аргентини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна