У Литві пропонують оголосити 17 вересня днем агресії СРСР проти Європи

 

Депутати Сейму Литви Лаурінас Кащюнас і Аудронюс Ажубаліс внесли проєкт змін до Закону про памʼятні дні Литовської республіки, якими 17 вересня встановлюється днем агресії СРСР проти Європи.

Про це у вівторок, 12 травня, поінформувала “Історична правда” з посиланням на пресслужбу Сейму.

Депутати вважають, що це спонукатиме суспільство звернути увагу на суперечливу історичну розповідь про позитивну роль СРСР і його перемогу у Другій світовій війні.

“Литва повинна бути зацікавлена в тому, що при оцінці війни треба охоплювати всю її історію цілком і конкретно всі країни, відповідальні за військові злочини воєнних і повоєнних років”,– сказали автори проєкту.

Цей день не дублюватиме дати 23 серпня – День пам’яті жертв сталінізму і нацизму і 1 вересня – день початку Другої світової війни.

“Цим пам’ятним днем звертаємо увагу на роль комуністичної Росії, доведену історичними фактами, її відповідальність за розв’язання Другої світової війни та наслідки цих дій для народів Європи. 17 вересня вибрали тому, що цього дня, в 1939 році, СРСР атакував Польщу, ставши на бік Адольфа Гітлера і підтвердивши наявність таємної змови з нацистською Німеччиною”, – йдеться в документі.

Запропонувати такий проєкт спонукали інформаційні атаки РФ проти Литви та інших країн Східної та Центральної Європи.

Нагадаємо, нещодавно президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Росія постійно прагне переписати історію.

Читайте також:
Дуда: В 1939 році на Польщу напали гітлерівська Німеччина й радянська Росія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна