У МОЗ розповіли, як здати тест на коронавірус, щоб не проходити ізоляцію після закордону

 

Українці, які повертаються додому з країн, що входять до “червоної зони” через статистику поширення коронавірусу, зобов’язані пройти 14-денну самоізоляцію або самостійно зробити ПЛР-тест на COVID-19.

На цьому вже вкотре наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 10 липня.

“Всі люди, які повертаються з-за кордону, повертаються з країн, що входять до переліку країн з червоної зони, – всі вони повинні пройти самоізоляцію, встановивши додаток «Дій вдома». І самоізоляція ця передбачена упродовж 14 днів”.

Водночас Степанов нагадав, що можна припинити самоізоляцію, здавши ПЛР-тест на коронавірус.

“Цих тестів держава не оплачує, але людина може зробити їх за власні кошти у будь-якій приватній лабораторії. Якщо тест буде негативний, то людина може припинити самоізоляцію, про що прийде відповідне повідомлення на додаток «Дій вдома»”, – зазначив міністр.

Степанов також додав, що є алгоритм дій для туристів та інших приїжджих, які контактували з хворим на COVID-19. За його словами, такі люди обов’язково мають залишатися на самоізоляції 14 днів (впродовж інкубаційного періоду) і пройти тестування – у визначених лабораторіях, із переліком яких можна ознайомитися на сайті Центру громадського здоров’я.

Водночас на сайті Міністерства охорони здоров’я вказаний такий алгоритм припинення самоізоляції для осіб, що перетнули державний кордон або приїхали з окупованого Криму чи ОРДЛО:

“Дострокове припинення самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь протягом останніх 14 днів можливе:

  • лише для осіб, які перебувають на самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) протягом останніх 14 днів;
  • лише на підставі негативного результату ПЛР-дослідження, здійсненого з метою припинення самоізоляції/обсервації після перетину кордону та КПВВ;
  • лише за результатами дослідження лабораторії із визначеного переліку.

Тобто особа має здати власний біологічний матеріал на ПЛР-дослідження лабораторії з переліку, попередньо заповнивши інформовану згоду на опрацювання даних”.

Як наголошують у МОЗ, у відповідній формі необхідно обов’язково зазначити факт перетину кордону, якщо він відбувся протягом останніх 14 днів, точну дату прибуття на територію України і саме той номер телефону, який було використано для встановлення додатку “Дій вдома”.

Тоді після негативного результату ПЛР-тестування на COVID-19 лабораторія, яка виконала дослідження, вносить результат негативного дослідження до електронної системи Центру громадського здоров’я, яка автоматично синхронізується із сервісом “Дій вдома”, і людина отримає в додатку відповідне повідомлення про дозвіл припинити самоізоляцію.

Згідно з оновленими 7 липня даними МОЗ про країни “зеленої” зони (після приїзду з яких самоізоляція й тестування не обов’язкові) та “червоної” зони, “безпечними” залишаються тільки 13 країн: Туреччина, Сербія, Туніс, Південний Судан, Кенія, Південна Корея, Іран, Сомалі, Ефіопія, Замбія, Афганістан, Бурунді і Танзанія.

Натомість до “червоного” списку несподівано потрапила Албанія, яка раніше була “зеленою” й куди, відповідно, на початку липня поїхали сотні українських туристів, розраховуючи не проходити самоізоляцію після повернення додому.

Також у “червоній зоні” трохи раніше опинився популярний серед туристів Єгипет. Тож попри те, що це одна з дуже обмеженого переліку “морських” країн, яка після карантину відкрила кордони для українців, деякі туроператори скасували раніше призначені на липень чартерні рейси на курорти Хургади і Шарм-ель-Шейха щонайменше до серпня.

Туристам, які через це втрачають можливість відпочити, обіцяють перебронювати відпочинок на інші дати або в інші країни.

Нагадаємо, загалом для звичайних туристів з України зараз відкрито лише 23 країни, з них із можливістю пляжного відпочинку й поки що в “зеленій зоні” – фактично лише Туреччина і Хорватія.

Читайте також:
На море з 1 липня: три популярні “курортні” країни відкрили кордони для українців

Україна не потрапила в “зелений” список країн, для яких ЄС відкриє кордони з 1 липня, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна