На море з 1 липня: три популярні “курортні” країни відкрили кордони для українців

 

Українцям, які мешкають на території нашої держави й не мають посвідки на проживання в ЄС, найближчим часом буде доступна для відпочинку лише одна держава Євросоюзу – Хорватія.
Також для наших туристів відкрито в’їзд у ще дві “курортні” країни регіону: Албанію і Туреччину.

Про це пише “Європейська правда“.

На жаль, Україна не увійшла до списку країн, для мешканців яких Європейський Союз відкрив кордони з 1 липня. Наразі в цьому переліку значаться лише 15 держав: Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай, а також – за умови взаємного скасування обмежень – Китай.

І хоча такі туристичні країни як Греція та Португалія виступали за значне розширення цього списку, зрештою були змушені з позицією більшості, яка виступала за жорсткіші обмеження.

Хорватія

Проте відома своїми морськими курортами Хорватія, хоч і входить у Євросоюз, все ж знайшла спосіб дозволити в’їзд для туристів із країн поза цим переліком, не наражаючись на відкритий конфлікт із Єврокомісією. Для цього всіх, хто їде в країну витрачати кошти, влада віднесла до категорії “гостей, візит яких важливий з мотивів економічної безпеки Хорватії”.
Це стало можливо завдяки тому, що Хорватія не входить у Шенгенську зону і має контроль на кордонах з іншими державами ЄС. Тому непомітно потрапити з неї на решту території Євросоюзу іноземцям однаково не вдасться.

Тож українцям, як і громадянам інших держав, для в’їзду в Хорватію достатньо показати роздруковане бронювання номера в будь-якому офіційно зареєстрованому готелі або гостьовому будинку на території цієї країни.

При цьому до Хорватії з України можна потрапити не лише літаком, а й автомобільними шляхами. Це стало можливо завдяки Угорщині, яка відкрила транзитний проїзд своєю територію для громадян України.

Албанія

Ще одна балканська держава, яка вже почала приймати українських туристів, – Албанія.

Ця країна, що не є членом ЄС, також дозволяє в’їзд українцям і не має жодних обмежень.

Щоправда, автомобілем туди за нинішніх обмежень доїхати не вдасться. Але до албанської столиці Тирани літають рейсові та чартерні літаки.

Туреччина

Туреччина планувала відкрити свої кордони для українських туристів з 1 липня, але насправді зробила це ще наприкінці червня.

Важлива деталь: для туристів, які летять на курорти Анталії, діє особлива вимога. Тамтешня влада вимагає від іноземців мати поліс страхування, який покриває лікування від COVID-19.

Звичайні медстраховки, очевидно, не підійдуть. Проте в Україні вже зараз багато страхових компаній оформляють поліси туристичного страхування саме на випадок коронавірусної хвороби, тож головне – не забути оформити таку страховку до вильоту.

Додамо, що з 1 серпня, якщо ситуація з коронавірусом у нашій державі не надто ускладниться, для українців має відкритися ще один улюблений курортний напрямок – Грузія. Ця країна планувала відкрити аеропорти з початку липня, але через ситуацію з коронавірусом відклала це рішення на місяць.

Читайте також:
ЄС не відкриє кордон для українців з 1 липня через різну динаміку коронавірусу, – Стефанішина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна