ЄС не відкриє кордон для українців з 1 липня через різну динаміку коронавірусу, – Стефанішина

 

Європейський Союз не відкриє кордони для українців з 1 липня через різну динаміку поширення коронавірусу в Європі та в Україні.

Про це розповіла віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю агенції “Інтерфакс-Україна“.

“Уже зараз ми розуміємо, що з 1 липня дива не станеться і всі кордони не відкриються. Але це пов’язано не з Україною, а з тим, що в усій Європі дуже різна динаміка по захворюванню. І в Україні динаміка дуже різна. Це абсолютно не політичний процес”, – запевнила Стефанішина.

Вона нагадала, що Єврокомісія оцінює перспективу відкриття кордонів із певними країнами суто технічно: за кількістю хворих на 100 тисяч людей. І показники захворюваності в Україні поки що не дозволяють розраховувати на зняття обмежень. Проте переговори української влади з ЄС на цю тему тривають постійно.

“Поки що є певний рівень довіри до нашої статистики, ми ведемо постійний діалог, обмінюємося постійною інформацією. Це, можливо, не буде якийсь одномоментний процес, це буде поступовий процес відкриття кордонів, і він буде залежати, у тому числі, від наших статичних показників, які поки що не дозволяють нам активно включатися в діалог щодо  відкриття кордонів”, – зазначила профільна віцепрем’єрка.

Читайте також:
Україна не потрапила в “зелений” список країн, для яких ЄС відкриє кордони з 1 липня, – ЗМІ

Вона також розповіла, що паралельно з “технічним” питанням відкриття кордонів офіційний Київ “у контексті політики” веде з Євросоюзом перемовини про можливе долучення України до глобальних ініціатив щодо розробки чи закупівлі вакцин проти коронавірусу.

“Ми також проводили внутрішні консультації всередині країни з компаніями, які можуть долучатися або яким було б цікаво долучатися до цього процесу. Ми спілкувалися з країнами Європи, і багато чуємо про те, що є сенс інвестувати зусилля в розробку ліків. Сьогодні я знаю, що найбільші фармацевтичні компанії України вже в співробітництві з іноземними фармкомпаніями працюють над розробкою ліків”, – повідомила Стефанішина.

При цьому вона зазначила, що в Україні “дуже мало, якщо не зовсім немає, потужностей для вироблення вакцини чи компонентів для вакцинації”, зате “дуже потужний фармбізнес, який уже працює над виробленням ліків”.

На запитання, як діятиме Україна, коли вакцину буде винайдено, і чи доведеться нам “ставати у величезну чергу”, Ольга Стефанішина відповіла, що українська влада “працює на випередження”.

“Є стратегія Європейської Комісії, є ініціатива в рамках ВООЗ, коли глобальний фонд Gavi накопичив кошти з тим, щоб видавати гранти на розробку та реалізацію вакцин. Є пілотна ініціатива британської фармацевтичної компанії, в якої чотири країни вже закупили наперед 300 мільйонів доз вакцин.

Тобто ініціатив багато, і поки що ми для себе вирішили, що найправильніше буде долучитися до стратегії ЄС. Євросоюз координує зусилля по всіх ініціативах, тримає руку на пульсі щодо роботи в кожній з країн ЄС, відслідковує розробки вакцин у світі. Ми якраз зараз ведемо діалог щодо того, як правильно спланувати послідовність своїх кроків, як діяти”, – пояснила віцепрем’єрка.

Як писала “Новинарня“, раніше Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що станом на 26 червня 2020 року у світі існує 200 “кандидатів” на роль найбільш ефективної вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2, які перебувають на різних стадіях розробки й клінічних досліджень. Приблизно 15 із них уже проходять випробування на добровольцях.

Зазвичай процес розробки, клінічних досліджень і виробництва ефективної вакцини займає до 10 років. Але в нинішніх обставинах ВООЗ відводить на цей процес максимум 18 місяців.

Читайте також:
Китайська компанія повідомила про успішне тестування вакцини від COVID-19 на людях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна