Вакцина проти коронавірусу на фінішному етапі: чотири держави ЄС замовили 400 млн доз

 

Чотири держави Європейського Союзу – Італія, Німеччина, Франція і Нідерланди, – які об’єдналися в Інклюзивний європейський вакцинний альянс (Europe’s Inclusive Vaccines Alliance), підписали з компанією АstraZeneca контракт на поставку 400 мільйон доз вакцини від COVID-19, розробленої спільно з Оксфордським університетом.

Про це повідомляє пресслужба компанії-виробника в суботу, 13 червня.

Також інформацію про угоду підтвердив очільник МОЗ Італії Роберто Сперанца.

“Разом із міністрами охорони здоров’я Німеччини, Франції та Нідерландів після запуску вакцинного альянсу ми підписали контракт на поставку до 400 мільйонів доз вакцини, призначених для всього європейського населення“, – написав він у фейсбуці.

Випробування вакцини вже тривають і мають завершитися восени, а вже до кінця року має розпочатися перший етап вакцинації.

“Ця угода – перспективний перший уперед для Італії та Європи. Вакцина – єдине остаточне рішення проти COVID-19. Це загальне суспільне благо, право кожного, а не привілей обраних“, – наголосив Сперанца.

Ефективність вакцини ще повинен підтвердити останній етап випробувань – клінічні дослідження за участі добровольців. Але той факт, що міністерства охорони здоров’я одразу чотирьох держав ЄС розраховують розпочати вакцинацію цим препаратом, свідчить про довіру до його розробників.

Як зазначають у компанії, укладена угода має на меті прискорити постачання вакцини та зробити її доступною й для інших європейських країн, які захочуть приєднатися до ініціативи. “Вакцинний альянс прагне забезпечити рівноправний доступ [до вакцинації] для всіх країн-учасниць ЄС”, – повідомили в АstraZeneca.

Першими доступ до щеплення отримають найбільш вразливі до коронавірусу категорії населення.

Раніше в Альянсі також зазначали, що працюють над тим, щоб зробити вакцину доступнішою для бідних країн, зокрема африканських.

За різними даними, у світі існує вже понад 100 більш або менш успішних проєктів з розробки вакцини проти коронавірусного захворювання.

Зокрема, обіцяють розробити дієву вакцину вже до кінця 2020 року в Китаї, звідки новий коронавірус і поширився на увесь світ.

Як писала “Новинарня“, у травні під час глобального марафону збору коштів на розробку вакцини від коронавірусу, організованого Єврокомісією, було зібрано понад 9,5 мільярда євро.

Читайте також:
Крок до вакцини: науковці встановили ще один шлях для проникнення коронавірусу в клітину

Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна