Крок до вакцини: науковці встановили ще один шлях для проникнення коронавірусу в клітину

 

Науковці виявили ще один білок, окрім уже відомого в цьому процесі ACE2, який може допомагати коронавірусу проникати в людську клітину.

Про це пише Nature, посилаючись на результати двох наукових досліджень, які проводили науковці Бристольського університету у Великій Британії та Технічного університету Мюнхена (Німеччина).

Досі було відомо, що “співучасником” інфікування людського організму коронавірусом є білок ACE2, який дозволяє SARS-CoV-2 проникати в клітини. Згадані дослідження свідчать про те, що іще одним учасником цього процесу може бути нейроліпін-1 (NRP1), який сприяє коронавірусу в проникненні у здорову клітину за таким самим принципом.

Іще під час раніших досліджень нового коронавірусу було встановлено, що концентрація ACE2 підвищена у чоловіків і людей із серцево-судинними захворюваннями, через що вони входять в групу високого ризику при захворюванні на COVID-19.

У нових експериментах вчені з’ясували, що фрагмент спайкового білка коронавірусу може зв’язуватися з NRP1 для інфікування. Потім вони виявили, що моноклональне антитіло, яке зв’язується з NRP1, може блокувати зараження клітин.

Раніше науковці також виявили, що у мишей нейроліпін-1 сприяє проникненню вірусних частинок у центральну нервову систему.

Автори досліджень стверджують, що блокування взаємодії коронавірусу та NRP1 може стати новою стратегією в розробці препаратів для лікування COVID-19 і вакцини проти цієї хвороби. Втім, поки що результати цих експериментів не пройшли необхідні етапи рецензування й не затверджені науковою спільнотою.

Читайте також:
Ризик ускладнень від коронавірусу може залежати від групи крові, – науковці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна