Ризик ускладнень від коронавірусу може залежати від групи крові, – науковці

 

Зараження вірусом SARS-CoV-2, як відомо, може мати дуже різні наслідки для різних людей – хтось узагалі не відчуває жодних симптомів, а для когось коронавірусна хвороба завершується реанімацією й навіть смертю. Про те, що перебіг COVID-19 ускладнюють супутні захворювання, передусім серцево-судинні та діабет, говорилося вже не раз. Але нові дослідження свідчать, що  фактором ризику може виявитися також група крові.

Зокрема, для людей із 2-ю групою крові ризик ускладнень при зараженні коронавірусом є значно вищим, ніж для груп 3 і 4, а носії 1-ї групи навпаки, частіше переносять хворобу в легкій формі.

Такий висновок зробили понад 120 науковців, результати дослідження яких оприлюднені на сайті medRxiv.

Зауважимо, що на цьому сайті розміщуються публікації вчених, які ще не є затверджені науковою спільнотою, тож їх не можна розцінювати як наукові й такі, на які варто посилатися як на підтверджений експеримент.

Проте в даному випадку масштабність дослідження та репутація науковців заслуговують на увагу до їхніх висновків. Адже йдеться про спільну роботу вірусологів, біомедиків та інших фахівців із цілої низки університетів і наукових інституцій Німеччини, Норвегії, Італії та Іспанії.

Учені проаналізували геноми загалом 1980 пацієнтів, які були госпіталізовані з важкою формою COVID-19 у клініки Італії та Іспанії (держав, на початку поширення коронавірусу в Європі ситуація була найскладнішою).

Усього автори дослідження порівняли понад 8,5 мільйона генетичних варіацій (однонуклеотидних поліморфізмів). І з’ясували, що на ймовірність зараження та складність перебігу хвороби найбільше вплинули дві варіації: одна з них стосується гена SLC6A20 і третьої хромосоми, а інша – гена, що визначає групу крові, і дев’ятої хромосоми.

Ген SLC6A20 безпосередньо пов’язаний з роботою рецепторів ACE2, які коронавірус використовує для проникнення в клітини людини. А внаслідок мутацій у дев’ятій хромосомі зазвичай підвищується згортання крові, що часто призводить до летального результату при захворюванні COVID-19.

Тобто одна з двох мутацій підвищує ризик того, що хвороба протікатиме у важкій формі, (приблизно в 1,77 раза), а друга збільшує ризик зараження коронавірусом узагалі (в 1,32 раза).

Подальший аналіз встановив, що для пацієнтів з групою крові ІІ (А) ризик ускладнень дихання, характерних для важкого перебігу й летального наслідку коронавірусного захворювання, був на 45% вищим від середнього. А для пацієнтів з групою І (О) – навпаки, на 35% нижчим.

Як писала “Новинарня“, науковці також попереджають, що одним із найбільш небезпечних побічних ефектів COVID-19 є утворення тромбів у кровоносних судинах, ризик якого для тих хворих, у яких перебіг хвороби є важким або середньої тяжкості, сягає 70%.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна