COVID-19 призводить до утворення тромбів у більшості госпіталізованих, – дослідження

 

Одним із найбільш небезпечних побічних ефектів COVID-19 є утворення тромбів у кровоносних судинах. Як свідчать дослідження, проведені медиками Нідерландів та Франції, важкі тромболітичні ускладнення виникають щонайменше в половини хворих на “коронавірусну” пневмонію.

У Великій Британії дослідники раніше дійшли висновку, що ознаки тромбозу мають як мінімум 30% пацієнтів із коронавірусною хворобою. При цьому серед тих хворих, у яких перебіг COVID-19 є важким або середньої тяжкості, цей показник сягає аж 70%.

Результати дослідження французьких кардіологів, опубліковані в журналі JAMA Open Network, свідчать: тромбоз глибоких вен, який може вбити людину за кілька днів, був зафіксований у 65% від усіх госпіталізованих пацієнтів, 79% хворих, переведених в реанімацію, і у 94% тих, хто перебував у реанімації більше двох днів – навіть попри антикоагулянтну профілактику.

Дослідники вважають, що саме через тромбоз багато пацієнтів із COVID-19 страждають не тільки від порушень роботи органів дихання, а й втрачають нюх, а також мають проблеми з травленням і збої в роботі кровоносної системи.

Як і решта ускладнень, тромби розвиваються через надмірну реакцію імунної системи людини на коронавірус. За словами лікарів-гематологів, раніше вони нічого подібного ще не бачили.

“Зазвичай тромбоутворення є частиною відповідної реакції організму на невеликі травми. Але та реакція, яку ми спостерігаємо у пацієнтів із COVID-19, просто зашкалює. І тромбоз при цьому спостерігається не тільки у великих і малих кровоносних судинах. Масштаб запалень, який ми спостерігаємо, свідчить, що крім звичних тромбів у безлічі пацієнтів утворюються тромби і в дрібних кровоносних судинах. Особливо це стосується легень, але зачіпає й інші органи – нирки, серце, кишечник”, – каже професор лікарні при Королівському коледжі Лондона Рупен Арія.

У багатьох хворих тромбоз розвивається дуже стрімко, спричиняючи тромбофлебіт, інсульт, інфаркт, тромбоемболію легеневої артерії, ішемію тощо.

Патологоанатоми з медичного комплексу The Mount Sinai Hospital у Нью-Йорку за результатами розтину тіл померлих від COVID-19 також встановили, що коронавірус спричиняє ушкодження тонкого шару клітин, які вистилають кровоносні судини (ендотелій). А це лежить в основі аномалій згортання крові та гіпоксії при складному перебігу хвороби.

Тому багатьом госпіталізованим із коронавірусною інфекцією у США намагаються давати препарати для розрідження крові, які зазвичай приписують пацієнтам з інсультом. Але ці антикоагулянти збільшують ризик кровотеч, тому лікарі закликають бути обережними і в жодному разі не пити такі препарати самостійно, без нагляду лікаря.

Вчені також виявили, що стандартні дози розріджуючих кров препаратів при коронавірусі просто не діють: кров у хворих із цим діагнозом дуже згущується.

У частини хворих на COVID-19 відзначається різке підвищення в крові рівня білку, який утворюється при розпаді тромбів (D-димер), що свідчить про реальну загрозу летального результату.

Ці дослідження, опубліковані в журналі Nature, пояснюють, чому деякі пацієнти з коронавірусним захворюванням тижнями перебувають на апаратах штучної вентиляції легень: кисень, який вони подають, заледве проникає у кров через закупорення легеневих судин.

Лікарі вважають, що саме тромбоутворення часто пояснює раптові смерті хворих COVID-19, а також різке погіршення їх стану.

Наприкінці квітня про те, що українські лікарі спостерігають велику кількість тромбоемболічних ускладнень, повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 

Він уточнив, що саме тому українські фахівці ухвалили рішення внести до протоколу лікування COVID-19 популярний  антикоагуляційний препарат.

Натомість західні фахівці нагадують про необхідність  зберігати тонкий баланс між лікуванням тромбозу та уникненням кровотечі, до якої часто призводить прийом препаратів для розрідження крові.

Наразі у світі тривають клінічні випробування оптимальної дози антикоагуляційних ліків, яку можна буде застосовувати без остраху, що ризик від її прийому буде більшим за небезпеку тромбозу.

Водночас деякі фахівці вважають, що проблему можна вирішити й в інший спосіб, якщо знайти можливість впливати на гостре запалення легенів, яке й призводить до утворення тромбів.

Читайте також:
Ще одна “не панацея”: ліки від Еболи допомагають швидше вилікувати COVID-19, але тільки в нескладних випадках

“Не грип”: головлікар Олександрівської лікарні розповіла про найбільші небезпеки COVID-19 і неефективність плаквенілу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна