Ще одна “не панацея”: ліки від Еболи допомагають швидше вилікувати COVID-19, але тільки в нескладних випадках

 

Акції фармацевтичної компанії Gilead Sciences впали на 4% у понеділок, 1 червня, після того як було оголошено результати третьої фази досліджень антивірусного препарату її виробництва ремдесивір, який раніше називали одним із найбільш перспективних для лікування коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це повідомляє CNBS.

Цікаво, що дослідження насправді показало радше позитивний, ніж негативний результат: ремдесивір справді може допомогти пацієнтам із нетяжким перебігом хвороби швидше одужати.

Проте, вочевидь, від цих ліків, які показували хороший результат у лікуванні лихоманки Ебола, чекали набагато більшого.

Автори дослідження порівнювали три групи пацієнтів із діагнозом COVID-19: учасники однієї з них, окрім стандартного догляду, отримували ін’єкції ремдесивіру впродовж 5 днів, учасники другої – впродовж 10 днів. Третя група приймала плацебо без жодних активних діючих речовин. При цьому особливо тяжкі хворі участі в дослідженні не брали – тільки ті, хто був госпіталізований, але не потребував підключення до апарату штучного дихання.

Як стверджують дослідники, 65% пацієнтів, які приймали “експериментальні” ліки протягом 5 днів, одужували вже на 11-й день з початку хвороби, тобто мінімум на чотири дні раніше, ніж ті пацієнти, які ремдесивір не приймали взагалі.

10-денне приймання також демонструвало позитивні показники, але без значущих відмінностей.

Клінічні випробування ремдесивіру розпочалися в лютому й мали тривати три місяці. Але 13 травня, приблизно за два тижні до планового завершення, дослідження було припинено. Як пояснили науковці, причиною тому стали не якості самого препарату, а небажання допустити зайву смертність у тій контрольній групі, яка замість ліків отримувала плацебо.

Попри це, отримані на той час результати дали Управлінню з контролю продуктів харчування та лікарських засобів США підстави 1 травня видати дозвіл на екстрене використання препарату “в разі потреби”, без додаткових випробувань і затверджень.

Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США навіть організувало доставку близько 600 тисяч флаконів препарату в найбільш постраждалі від епідемії регіони країни. А компанія Gilead Sciences обіцяла передати ще 900 тисяч флаконів ремдесивіру іншим країнам, де також склалася непроста ситуація із захворюваністю на COVID-19.

Втім для того, щоб “екстрений” дозвіл був замінений на постійний, випробування все-таки мають бути завершені.

Водночас раніше китайські дослідники заявляли, що ремдесивір не справляє значного впливу на пониження кількості вірусних частинок у крові пацієнта.

Експерти в галузі охорони здоров’я попереджають, що не слід розраховувати на якийсь “чарівний” ефект цього препарату, адже він залишається експериментальним. До того ж його треба вводити внутрівенно, що також не дозволяє говорити про масштабне застосування – особливо в не дуже складних випадках, які не потребують госпіталізації. А саме в лікуванні таких хворих, на думку дослідників, ремдесивір мав би найбільший ефект, пришвидшуючи їх одужання.

Нагадаємо, конкретних ліків саме проти гострого респіраторного захворювання COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, досі не винайдено, як і вакцини проти нього.

Читайте також:
Супрун вимагає від МОЗ виключити з протоколу лікування COVID-19 смертельно небезпечні препарати

Фактично, єдиним справді дієвим засобом боротьби з цією інфекції медики досі вважають профілактику зараження. Тобто вже так добре знайомі нам з початку пандемії правила про соціальне дистанціювання (не менше 1,5 метра від інших людей), ретельне миття рук тощо.

Як писала “Новинарня“, за даними інфографіки Університету Джонса Гопкінса, станом на ранок 1 червня у світі було лабораторно зафіксовано 6,171 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 372,1 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 2,642 млн – одужали.

Лідером за кількістю заражених є США (понад 1,790 млн осіб). Померли в Штатах 104,3 тис. людей, вилікувалися – понад 444,7 тис.

Далі за числом інфікованих – Бразилія (514,8 тис.), Росія (405,8 тис.), Велика Британія (276,1 тис.), Іспанія (239,4 тис.), Італія (232,9 тис.), Індія (190,7 тис.), Франція (189 тис.), Німеччина (183,5 тис.), Перу (164,4 тис.), Туреччина (163,1 тис.), Іран, Чилі, Канада, Мексика, Саудівська Аравія, Китай та ін.

Читайте також:
Китайська вакцина проти COVID-19 може з’явитися до кінця року, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна