“Графік прогулянок під час карантину”: російська цензура зачищає ЗМІ від пародії Галкіна на Путіна

 

У Росії боротьба з коронавірусом “неочікувано” обернулася боротьбою зі свободою слова. Провладні інтернет-видання масово видаляють новину про те, що артист розмовного жанру Максим Галкін спародіював діалог президента РФ Володимира Путіна й мера Москви Сергія Собяніна про так зване “ослаблення карантинних обмежень”.

Сатирик Галкін опублікував у своєму інстаграмі скетч “на злобу дня” 28 травня, і за добу відео переглянули понад 3,5 млн росіян.

Галкін висміяв запроваджений у Москві з 1 червня графік прогулянок жителів.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Счастливое время строгого режима прогулок ??‍♂️?

Допис, поширений Максим Галкин (@maxgalkinru)

Зображуючи Собяніна, пародист каже, що “спочатку гуляють ті будинки, в яких вікна виходять на північний схід та південний захід одночасно”, мешканцям дозволяється пройти після виходу з будинку 50 метрів суворо на північ. У разі ж, якщо в парку один із “прогульників” повіситься на дереві, інший не повинен його знімати, а має знайти інше дерево.

“Путін”, якого також зображує Галкін, уточнює, що громадяни під час прогулянок не повинні виходити на площі.

Зрештою “мер” і “президент” домовляються, що графік прогулянок називатиметься “Графік, щоб подихати вільно через день”.

Сайт The Bell ввечері в п’ятницю, 29 травня, зауважив, що низка російських ЗМІ, які раніше опублікували новини про відео Галкіна, вже їх видалили. Ідеться зокрема про сайти, яку входять до “групи Рамблер” – Lenta.ru (новина може бути доступна в мобільній версії), Gazeta.ru, а також “Московський комсомолець”, агентство Regnum, сайт телеканалу “360 Підмосков’я” та ін.

Співрозмовник The Bell в одному з видань визнав, що новина була знята після дзвінків чиновників адміністрації президента РФ або московської мерії.

Раніше цього тижня мер Сергій Собянін справді обговорював із Путіним очікуване ослаблення карантинних обмежень у Москві та під час цієї бесіди вперше згадав про “експеримент” – дозволити москвичам прогулянки “за графіком”.

У четвер вже був опублікований графік прогулянок для кожного будинку в Москві.

Загалом існує шість категорій будинків – залежно від днів тижня, в які їхнім жителям дозволено гуляти. Для кожного будинку це два робочі дні й один вихідний.

Досі, протягом так званого “періоду самоізоляції”, який триває в Москві вже два місяці, гуляти москвичам було заборонено. Можна було виходити з дому тільки у справах або в магазин, а також виносити сміття й вигулювати тварин.

Новий “режим підвищеної готовності” (замість “режиму самоізоляції”) здався користувачам соцмереж ще більш суворим порівняно з попереднім етапом. Росіяни висміяли такі пропозиції.

“Радіо Свобода” зауважує, що Максим Галкін останнім часом під час своїх концертів уже кілька разів виступав із гострою політичною сатирою – критикував цензуру на телебаченні, казав, що люди нічого не вирішують на виборах. Також він зазначав, що після перемоги на виборах в Україні Володимира Зеленського влада в РФ стала інакше на нього (Галкіна) дивитися. Однак він не хоче балотуватися в президенти, тому що “тут не Україна” і його “пристрелять ще до інавгурації”.

За офіційними даними, станом на 29 травня в Росії підтверджено 388 тис. випадків COVID-19 (+8572 за минулу добу). РФ за кількістю заражених – на третьому місці у світі, після США й Бразилії.

За урядовою статистикою, одужали 159 тис. росіян, померли – 4374.

Так, за минулу добу в РФ від COVID-19 загинули 232 людини, і це найбільший денний показник летальних випадків. (Попередній антирекорд – 174 смерті – був зафіксований 26 і 28 травня.

Загальна кількість заражених коронавірусом у Москві – 175,8 тис. (+2332 за добу). З початку епідемії від коронавірусу в Москві померли 2330 осіб, із них 76 – за останню добу.

Водночас спостерігачі вказують на порівняно незначне число смертей в РФ при великій кількості інфікованих та припускають, що влада штучно занижує статистику втрат від COVID-19.

Читайте також:
В Україні – рекорд одужань, число активних випадків COVID-19 зменшилося. ДИНАМІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна