Для розробки ефективних ліків і вакцини проти COVID-19 потрібно понад $31 млрд на рік, – ВООЗ

 

Віртуальна донорська конференція-марафон “Глобальна мета – об’єднайтесь заради нашого майбутнього”, яка відбулася в суботу, 27 червня, зібрала 6,15 мільярда євро на розробку вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у твітері.

За її словами, цей марафон став “зворушливим та значущим момент єдності між громадянами, урядами, благодійниками, організаціями з охорони здоров’я та лідерами бізнесу”.

Відеоконференція, яка відбулася під егідою Єврокомісії та міжнародної правозахисної організації  Global Citizen (“Громадянин світу”), стала продовженням донорської конференції ЄС Coronavirus Global Response, яка почалася 4 травня.

Тоді вдалося зібрати майже 10 млрд євро. Але, як наголосила фон дер Ляєн, потрібно набагато більше.

На початку нового марафону голова ЄК заявила, що 4,9 мільярда євро вносить Team Europe з Європейським інвестиційним банком як головним донором.

Напередодні, 26 червня, представники Всесвітньої організації охорони здоров’я повідомили, що для розробки ефективної й доступної вакцини, а також дієвих медикаментів проти COVID-19 протягом наступного року буде потрібно 31,3 мільярда доларів.

Як розповіла головна наукова співробітниця ВООЗ Сумія Свамінатан, зазвичай процес розробки й виробництва ефективної вакцини займає до 10 років. Але в нинішніх обставинах треба діяти максимально швидко.

“Ми відводимо на цей процес 12, максимум 18 місяців. І це безпрецедентно”, – зауважила Свамінатан.

Вона також розповіла, що станом на цей момент існує 200 “кандидатів” на роль найбільш ефективної вакцини, які перебувають на різних стадіях розробки й клінічних досліджень. Приблизно 15 із них уже проходять випробування на добровольцях.

А голова ВООЗ Тедрос Гебреєсус, порівнюючи COVID- 19 із лихоманкою Ебола, зауважив, що при нинішній пандемії застосовується багато тих самих заходів у сфері громадської охорони здоров’я, які привели до успіху в боротьбі з Еболою: ізоляція інфікованих, тестування, відстеження контактів тощо.

“Але серед інструментів для боротьби з Еболою була ефективна вакцина, без якої хворих і померлих від цієї хвороби було б значно більше. На жаль, у нас поки що немає такої вакцини для боротьби з COVID-19”, – наголосив Гебреєсус.

Нагадаємо, станом на ранок 28 червня у світі лабораторно зафіксовано загалом 9,985 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 498,8 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 5,055 млн – одужали.

Читайте також:
Вакцина проти коронавірусу на фінішному етапі: чотири держави ЄС замовили 400 млн доз

Крок до вакцини: науковці встановили ще один шлях для проникнення коронавірусу в клітину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна