Києву нарешті можна послабити карантин. Не готовими до цього залишаються вісім областей

оновлено

Станом на ранок понеділка, 6 липня, необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів не відповідають вісім регіонів України.

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я.

Не готові до послаблення карантину Волинська, Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Чернігівська області.

Натомість місто Київ уперше за тривалий час “випало” за межі “червоного списку” й повністю відповідає показникам, що дозволяють послабити обмежувальні заходи.

Починаючи з 22 червня, визначальними для чергового послаблення протиепідемічних обмежень МОЗ називає чотири критерії:

  1. завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, яка має бути меншою за 50%;
  2. охоплення тестуванням на коронавірус – не менше 24 на 100 тисяч населення (раніше цей показник мав бути не меншим за 12 на 100 тис.);
  3. відсоток виявлення інфікованих на коронавірус за результатами тестування в регіоні – не більше 11%;
  4. динаміка зростання випадків інфікування: загальний показник нових випадків за поточний тиждень у порівнянні з показником за попередній тиждень не має перевищувати 10%.

Як зазначають у МОЗ, ці критерії відображають контроль за передаванням вірусу, рівень спроможності лікувальної мережі, закладів епідеміологічного профілю та системи охорони здоров’я в цілому протидіяти поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і, відповідно, дають змогу контролювати епідемічну ситуацію на досягнутому на поточну дату рівні.

Раніше одним із визначальних для послаблення карантинних обмежень МОЗ вважало також інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів), яка мала становити менше 12 випадків на 100 тисяч населення.

Проте з 22 червня від цього показника вирішили відмовитися, через те що в тих областях, де кількість проведених тестів зростала, виявлялося більше випадків. І це, за словами головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, “не спонукало регіони нарощувати масив тестувань“.

За даними опублікованої на сайті МОЗ таблиці з даними аналізу епідемічної ситуації на 6 липня, статистика по регіонах є такою:

Тобто Волинська, Рівненська та Харківська області не відповідають критеріям за відсотком виявлення, Чернігівська – за кількістю проведених тестів, Тернопільська – за динамікою зростання (46,77%).

У Закарпатській області – найбільша в Україні завантаженість ліжок, призначених для пацієнтів із коронавірусною хворобою: 61,75%. Окрім того, в регіоні перевищений відсоток виявлення інфекції (16,35%).

В Івано-Франківській області перевищено два показники: відсоток виявлення (13,35%) та динаміка (20,68%).

А Донецька область у “червоному списку” одразу за трьома показниками: тут не лише недостатнє охоплення тестуванням (18,58) та перевищений відсоток виявлення (11,21%), а й найвища в Україні динаміка захворюваності – аж 136,09%.

Дані щодо визначених критеріїв з АР Крим та м. Севастополь відсутні.

Нагадаємо, нещодавно на Закарпатті та у Волинській області посилили карантинні обмеження.

Читайте також:
У МОЗ дали поради щодо подорожей в умовах поширення COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна