У МОЗ дали поради щодо подорожей в умовах поширення COVID-19

 

Центр громадської безпеки дав поради подорожувальникам в умовах епідемії коронавірусу та послаблення карантину.

При цьому в ЦГЗ підкреслили: в Україні не спостерігається зниження темпів поширення COVID-19, щодня фіксують нові випадки захворювання в кожному регіоні, тому будь-які подорожі навіть у межах країни збільшують ризик зараження вірусом SARS CoV-2.

Оскільки продовжує діяти адаптивний карантин, кожен регіон визначає для себе рівень протиепідемічних заходів. “Тому, якщо ви плануєте подорож, насамперед необхідно дізнатись, які протиепідемічні заходи діють в регіоні, куди ви прямуєте. А саме: в якому режимі працює транспорт, чи відкриті готелі та магазини тощо”, – зазначають в ЦГЗ.

графіка: ЦГЗ МОЗ

Поки не існує достатньо даних, щоб можна було однозначно стверджувати, який спосіб подорожі є найбільш безпечним. Тому ЦГЗ МОЗ рекомендує, у будь-якому разі, дотримуватись загальних правил безпеки:

? Якомога частіше мийте руки під проточною водою з милом не менше 20 секунд. Особливо після відвідування громадських місць, доторків до поверхонь та після повернення з вулиці. Також: після туалету, кашлю та чхання, зняття засобів індивідуального захисту, перед прийомом їжі і завжди, коли відчуваєте, що руки забруднені.

? Якщо немає можливості помити руки, обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%. Використовуйте достатню кількість антисептика, щоб кисті рук були повністю вкриті розчином (зазвичай це 3 мл). Збираючись у подорож, слід підготувати кишеньковий диспенсер з антисептиком для рук і протягом подорожі слідкувати, щоб він був заповнений.

? Уникайте доторків до очей, рота та носа немитими руками. Дотримуйтесь етикету кашлю. Кашляти та чихати слід лише у паперову серветку або згин ліктя, після чого варто обов’язково помити руки.

? Віддавайте перевагу безконтактним пристроям: способам оплати, автоматичним дверям тощо.

? Уникайте тісних контактів з людьми. Дотримання дистанції не менше 1 метра допомагає знизити ризик зараження. У місцях великого скупчення людей (автобусах, поїздах тощо), де дотримуватись дистанції дуже важко, необхідно використовувати маску так, щоб були покриті ніс та рот.

? Збираючись у подорож, слід підготувати достатню кількість масок, зокрема виготовлених самостійно. Маску слід змінювати щодві-три години, або коли вона стала вологою чи забруднилась. В спекотну погоду це може відбуватися швидше.

? Слід уважно ставитись до того, куди ви викидаєте використані засоби індивідуального захисту та серветки. Вони можуть забруднювати навколишнє середовище. Викидати їх слід у спеціально обладнані для цього урни, а за відсутності – помістити в окремий пакет, який, за можливості, викинути в урну.

? Сумлінно дотримуйтесь вимог та рекомендацій перевізника, навіть, коли здається, що це створює додаткові незручності. Ці вимоги спрямовані на створення безпечних умов для пасажирів та персоналу.

? Надавайте перевагу пересуванню приватним авто. Це зменшить кількість контактів із людьми і зробить подорож безпечнішою. Водночас не слід забувати про ризики, які виникають під час зупинок на автозаправках, готелях тощо.

? Не слід вирушати у подорож, якщо відчуваєте погіршення самопочуття, або у вас з’явилися підвищення температури тіла, нежить, біль в горлі, кашель, чи пройшло менше 14 днів з моменту контакту із випадком підтвердженого захворювання на COVID-19.

? Варто уникати подорожей людям, які у групі ризику: старші 60 років, ті, хто мають хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи, цукровий діабет, ниркову недостатність, аутоімунні захворювання, імуносупресивні стани.

“Захворювання на COVID-19 не передається через продукти харчування. Але! Слід пам’ятати, що вживання немитих або неякісних продуктів під час подорожі може призвести до виникнення інших небезпечних інфекційних захворювань”, – зазначили також у ЦГЗ.

Читайте також:
На море з 1 липня: три популярні “курортні” країни відкрили кордони для українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна