Українські специ ліквідували полковника з “ЛНР”, який організував атаку на Іл-76 ПС ЗСУ шість років тому

 

Ще в лютому 2017 року українські спецслужби та армійські спецпризначенці підірвали начальника “управління народної міліції ЛНР” полковника Олега Анащенка.
Саме цей бойовик був організатором збиття українського транспортника Іл-76 із 49 воїнами на борту 14 червня 2014 року.

Таку інформацію оприлюднив на сторінці у фейсбуці речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

“4 лютого 2017 року у Луганську внаслідок операції українських спецслужб із залученням армійських спецпризначенців було знищено керованим вибухом полковника терористичних НЗФ Олега Анащенка, начальника управління так званої “народної міліції ЛНР”. Це саме цей зрадник у червні 2014 командував всією ППО у луганських терористів і був безпосереднім організатором, на жаль, вдалого полювання за нашим транспортником”, – написав Шевченко.

За його словами, так Українська держава помстилася за загибель дев’яти членів екіпажу і 40 десантників під луганським аеропортом.

У березні 2017 року, нагадаємо, окупанти оприлюднили “відеозізнання” двох полонених українських військовослужбовців зі складу 8-го полку спеціального призначення ССО Сергія Іванчука та Івана Дєєва, де вони розповідають, як 4 лютого підірвали в Луганську “начальника управління народної міліції ЛНР” Олега Анащенка. Влада України категорично спростовувала тоді ці звинувачення.
У грудні 2019 року Іванчук і Дєєв були звільнені з ув’язнення в ОРДЛО за обміном і повернулися до Каєва.

Читайте також:
У Мелітополі вшанували екіпаж Іл-76 ПС ЗСУ, збитого терористами шість років тому

Нагадаємо, 14 червня 2014 року, приблизно о 1:00 ночі, біля Луганська бойовики збили із ПЗРК “Ігла” український військово-транспортний літак. Виконавцями злочину, за даними СБУ, були найманці з російської диверсійної групи ПВК “Вагнер”.

Іл-76 зі складу 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил ЗСУ прямував до аеропорту у складі конвою з трьох літаків та мав сідати другим. На борту літака перебували 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті влучання ракети й падіння літака всі вони загинули.

Прокуратура кваліфікувала подію як теракт.

Загибель 49 військових, які перебували на борту Іла, стала найбільшою на той час одночасною втратою Збройних сил України.

25-та бригада транспортної авіації (25 бтра, в/ч А3840), до якої належав збитий Іл-76, дислокується в місті Мелітополь Запорізької області.

27 березня 2017 року обвинуваченого в службовій недбалості у справі про збитий Іл-76 генерал-майора Віктора Назарова, який у червні 2014-го був заступником керівника АТО, суд першої інстанції в Павлограді засудив до 7 років позбавлення волі. Надалі Апеляційний суд Дніпропетровської області почав розгляд апеляційної скарги Назарова, а в листопаді 2018-го почав спочатку.

Читайте також:
СБУ встановила причетність Кремля до збиття українського Іл-76

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна