Справа про збитий під Луганськом Іл-76: генерала Назарова засудили до 7 років в’язниці

 

Генерал-майора Віктора Назарова засудили до семи років позбавлення волі у справі про збитий бойовиками Іл-76 в аеропорту Луганська. Про таке рішення Павлоградського райсуду Дніпропетровської області 27 березня повідомив адвокат Віталій Погосян у “Фейсбуці”.

“Назаров достовірно знав, що аеродром Луганська перебуває під обстрілами і озброєнням, здатними ліквідувати літаки… 14 червня 2014 року до штабу АТО надійшла інформація щодо планів та намірів сепаратистів, що дві групи бойовиків вирушили до Луганського аеропорту та мають наміри збивати літаки. Зазначені довідки надані Назарову для реагування. Дві групи бойовиків озброєні та загрожували терористичним актом життю особового складу.
Незважаючи на це, Назаров у бойовій обстановці продовжив недбало ставитися до ситуації. Жодного реагування на підготовку до терористичного акту не вжив… Віктор Назаров допустив злочинну необережність“, – цитує вирок, який оголосила суддя Наталія Самоткан, сайт “Перший криворізький”.

Назарова визнали винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України, та призначили йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Водночас у позбавленні військового звання обвинуваченню відмовлено.

Зазначається, що позови потерпілих задоволено, з Міноборони стягнуто по 500 тис. грн кожному.

Як писала “Новинарня“, обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено ще в листопаді 2016 року.
Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

Обвинувачений на суд заперечив свою провину і заявив, що в матеріалах слідства чимало суперечностей та відсутні докази проти нього.

Читайте також:
СБУ оприлюднила аудіозаписи розмов бойовиків “ЛНР”
у справі про збитий літак ЗСУ 2014 року

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.

На лаві підсудних була лише одна особа – генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську в нiч проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, повернули назад.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна