Із фонду боротьби з коронавірусом витрачено вже майже половину коштів, – міністр

 

В Україні вже витрачено майже половину коштів із фонду боротьби з коронавірусом.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю РБК-Україна.

“Із 65 мільярдів гривень на сьогодні прийнято рішень на 27 мільярдів на безповоротній підставі. На поворотній – приблизно 1,3 мільярда гривень”, – розповів міністр.

Він визнав, що Міжнародному валютному фонду від початку не сподобалася ідея творення в державному бюджеті окремого фонду для видатків на боротьбу з COVID-19.

“МВФ хвилювався, що фонду по боротьбі з COVID-19, враховуючи «коронакризу» (мається на увазі, економічну кризу, спричинену простоєм під час карантину. – «Н») і спрощені держзакупівлі, загрожує нецільове використання. Ми говоримо: давайте разом придумаємо механізм, щоб уникнути цього. Ми розуміємо, що в умовах швидкого проведення закупівель можливі зловживання”, – розповів очільник Мінфіну.

За словами Марченка, в МВФ хотіли, щоб аудит використання “коронавірусних” коштів робила так звана “велика четвірка” – так називають чотири найбільші компанії світу, які надають аудиторські та консалтингові послуги: Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG.

Проте Кабмін це не влаштувало. “Ми сказали, що це неможливо, тому що йдеться про державні кошти. Хто буде платити і за якою методологією вони проводитимуть аудит?” – зауважив міністр.

Зрештою в МВФ погодилися на те, щоб аудит використання коштів із “коронавірусного” фонду проводила українська Держаудитслужба, яка підпорядковується Мінфіну.

“Ми зобов’язалися розкрити інформацію до кінцевих бенефіціарів і власників кожної закупівлі”, – запевнив Марченко.

“Ми вже зробили кілька кроків для того, щоб показати прозорість. За ініціативою Мінфіну прийняли постанову Кабміну, яка розкриває бенефіціарних власників по закупівлях фонду під COVID-19. Думаю, ми і далі будемо впроваджувати такого роду елементи”, – додав міністр.

Він наголосив, що на даному етапі головне – щоб ці кроки не перешкоджали закупівлі засобів захисту.

“Тобто якщо аудит потенційно може зупинити закупівлі масок, халатів і тому подібного, то спочатку потрібно провести закупівлі, а після починати аудит“, – пояснив керівник Міністерства фінансів.

27 травня Кабмін на своєму засіданні оприлюднив держпрограму стимулювання економіки для подолання наслідків кризи, викликаною пандемією COVID-19.

1 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль представив десять ініціатив уряду для подолання наслідків кризи, спричиненої COVID-19, які увійшли до цієї програми.

Читайте також:
Шмигаль доручив створити запас засобів для боротьби з COVID-19 на квартал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна