Трамп вирішив відкласти очний саміт G7, але все ще хоче запросити Росію

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що відкладає саміт Великої сімки, який він планував провести наприкінці червня, та пропонує розширити список країн, запрошених до участі.
Зустріч G7 у розширеному форматі, за задумом Трампа, має сигналізувати про стабілізацію ситуації з коронавірусом, передає BBC.

Розмовляючи з журналістами на борту літака під час повернення до Вашингтона з мису Канаверал, де Трамп 30 травня був присутній при запуску пілотованого космічного корабля компанії SpaceX, він сказав, що вважає Велику сімку в її нинішньому форматі “дуже застарілою групою країн”.

“Я відкладаю це [саміт], оскільки я не відчуваю, що G7 належним чином представляє те, що відбувається у світі”, – заявив глава Білого дому.

Наразі у Велику сімку входять США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.

Дональд Трамп каже, що має намір відкласти саміт щонайменше до вересня та хоче запросити також Росію, Південну Корею, Австралію та Індію, передає CNN.

Директор Білого дому зі стратегічних комунікацій Алісса Фара зазначила, що президент США серед іншого хоче обговорити в цьому розширеному форматі “майбутнє Китаю”.

Минулого тижня Трамп говорив, що саміт можна провести наприкінці червня в Білому домі або резиденції Кемп-Девід, попри побоювання з приводу поширення коронавірусу.

Утім канцлерка Німеччини Ангела Меркель відхилила запрошення президента приїхати на саміт до США. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо також заявив, що поки не може взяти на себе зобов’язання бути присутнім на очній зустрічі через побоювання щодо епідемії.
Прем’єр Британії Борис Джонсон, який перехворів на COVID-19, погодився з важливістю проведення саміту в очній формі “в найближчому майбутньому” після бесіди з Трампом, ішлося в заяві Білого дому.

Як відомо, в червні лідер G7 мають провести принаймні відеоконференцію, щоб обговорити проблеми коронавірусу. Джонсон запрошував на цей віртуальний саміт президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, Росію перестали запрошувати на саміти G8 (яка знову перетворилася на G7) після окупації та анексії Криму. Після приходу до влади Трамп уже пропонував запросити Путіна на саміт Великої сімки, але інші лідери не підтримали таку ініціативу. Проти цього виступав також Конгрес США.

Читайте також:
Трамп заявив про розрив США із ВООЗ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна