Собаки можуть винюхувати коронавірус, – дослідження

 

У Фінляндії провели експеримент, під час якого собак навчили розпізнавати специфічний запах інфекції COVID-19. Вчені сподіваються, що з часом це допоможе виявляти інфікованих в аеропортах та інших місцях масового скупчення людей.

Про це пише “Німецька хвиля“.

Під час пілотного дослідження в Гельсінському університеті собак, які вже натреновані на розпізнавання деяких хвороб, навчали винюхувати й невідомий до цього специфічний запах збудника коронавірусної хвороби.

Організатори експерименту звітують про його безумовний успіх: уже за кілька тижнів перші собаки змогли безпомилково відрізняти зразки сечі хворих на COVID-19 пацієнтів від здорових людей.

Як зазначають науковці, точність собачого “аналізу” фактично не поступається ПЛР-діагностиці.

Аналогічні тренування для собак проводять і у Великій Британії та Франції. А невдовзі, швидше за все, проводитимуть і в Німеччині – досі німецькі вірусологи не радили цього робити, бо не були певні, що тренування із використанням мало дослідженого коронавірусного збудника безпечне для псів та людей, які з ними працюють. Проте фінський експеримент довів, що небезпеки немає.

При цьому вчені поки що не визначили, які саме речовини в сечі виділяють характерний для COVID-19 запах. Але оскільки коронавірус SARS-CoV-2 уражає не тільки легені, а й завдає шкоди судинам, ниркам та іншим органам, то й запах сечі пацієнтів змінюється. І собаки завдяки своїм дуже чутливим органам нюху чітко його вирізняють.

Тепер фінські науковці готуються до наступного етапу дослідження, під час якого собаки розпізнаватимуть більшу кількість проб пацієнтів, щоб із часом легко розпізнавати інфіковану людину в натовпі неінфікованих.

Тренування собак на виявлення певних хвороб – практика не нова. Навчені пси вже вміють виявляти багато онкологічних хвороб. Скажімо, рак молочної залози вони розпізнають із точністю 93%, а рак легенів – із точністю до 97%.

Також собаки можуть розрізняти хворобу Паркінсона: для них людина з цим захворюванням починає пахнути інакше ще за роки до того, як помічають у себе перші симптоми.

Якщо результати “гельсінського експерименту” з коронавірусом отримають подальші підтвердження, натреновані на виявлення COVID-19 собаки можуть допомагати обмежувати поширення інфекції. Наприклад, “винюхуючи” інфікованих людей перед входом на масові зібрання (футбольні матчі, великі концерти тощо) або в аеропортах. Звісно, для підтвердження захворювання людині буде проведено тест. Але на матч вона, швидше за все, таки не потрапить…

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна