Без плати і пояснень: Рада ратифікувала конвенцію РЄ про доступ до офіційних документів

 

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

На засіданні у середу, 20 травня, проєкт №0032 підтримали 305 народних депутатів.

Документ, який розробляли експерти 15 країн-членів РЄ, ґрунтується на попередніх міжнародних напрацюваннях у питанні доступу до публічної інформації.

Конвенція складається з 22 статей, у яких ідеться про таке:

  • держава гарантує право кожному, без дискримінації за будь-якою ознакою, на доступ, за вимогою, до офіційних документів;
  • людина, яка хоче отримати доступ до офіційного документа, не зобов’язана вказувати підстави для отримання доступу;
  • заявник може зберегти анонімність, крім випадків, коли розкриття особи є необхідним для опрацювання запиту;
  • ознайомлення з офіційними документами в приміщеннях державного органу є безкоштовним.

Водночас Україна заявляє, що “внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання зобов’язань, передбачених Конвенцією на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та їхня діяльність є незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому Конституцією та законами України, а будь-які їхні акти (рішення, документи) є недійсними і не створюють жодних правових наслідків”.

У висновках до законопроєкту зазначається, що ратифікація Конвенції демонструє прагнення держави щодо наближення до норм європейського права та міжнародних стандартів у сфері доступу до інформації, декларує принцип відкритості діяльності органів державної влади України та засвідчує готовність до міжнародної співпраці.

Читайте також:
В Україні з’явився сервіс із пошуку інформації про репресованих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна