Справа “кримських диверсантів”: російський “Меморіал” визнав Бессарабова і Дудку політв’язнями

 

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав кримчан Олексія Бессарабова та Володимира Дудку політичними в’язнями.

Про це йдеться в повідомленні на сайті “Меморіалу” 15 травня.

“Справа Олексія Бессарабова і Володимира Дудки сфабрикована, а свідчення отримані із застосуванням тортур електричним струмом”, – зазначили в “Меморіалі”.

Відтак ПЦ “Меморіал” вважає українців Бессарабова і Дудку політв’язнями, відповідно до міжнародного припису щодо визначення цього поняття.

“Ми вважаємо, що кримінальне переслідування здійснено за ознаками належності до певної професії (офіцери Військово-Морських сил України у відставці), наявності стійкого зв’язку з Україною, засноване на тортурах і фальсифікації доказів злочину при відсутності його події, на порушення прав на захист і справедливий судовий розгляд”, – сказано в заяві.

Відтак російський “Меморіал” закликає негайно звільнити Бессарабова і Дудку.

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2016 року в Севастополі затримали колишніх співробітників кримського аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова і Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга, відставного офіцера ВМСУ Володимира Дудку. Усіх трьох звинуватили в підготовці диверсій в окупованому Криму на замовлення української розвідки. Засуджені заявляли про свою повну невинуватість.

Севастопольський міський суд 4 квітня 2019 року засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці  і штрафів у розмірі 300 тис. руб. і 350 тис. руб. відповідно. Їм інкримінували  ч. 1 ст. 30, п. “А” ч. 2 ст. 281 (готування до диверсії в складі організованої групи) і ч. 3. ст. 222.1 (незаконне зберігання саморобних вибухових пристроїв в складі організованої групи) КК Росії.

10 жовтня 2019 року Дудка і Бессарабов були доставлені в Москву, в СІЗО “Матроська тиша”, а надалі їх етапували на Ставропілля.

У січні 2020 року в.о. генерального консула України в Ростові-на-Дону відвідав політв’язнів і заявив, що чоловіки постаріли з виду на 10-15 років.

Читайте також:
“Надія лише на обмін”. Офіцеру-політв’язню з Севастополя Дудці 55 років виповнюється на тюремному етапі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна