Компенсації за небезпеку: в Україні інфікування COVID-19 визнано професійним лише в 7 медиків

 

Станом на 15 травня Державна служба з питань праці розслідувала тільки 10 випадків захворювання медиків на COVID-19.
Зв’язок між професійною діяльністю та хворобою, що дає право на виплату компенсації, встановлено у 7 з них.

Про це написав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбуці.

“Кожен випадок захворювання на COVID-19 серед медичних працівників повинен розглядатися як професійне захворювання. У МОЗ неодноразово звертали на це увагу та наголошували керівникам закладів охорони здоров’я”, – наголосив він.

Про всі випадки захворювання медиків потрібно повідомляти Державну службу з питань праці, яка проводить розслідування кожного такого випадку.

“На жаль, керівники закладів охорони здоров’я нехтують цим. Із понад 3 тисяч випадків захворювання COVID-19 серед медичних працівників станом на зараз повідомлено тільки про захворювання кожного другого медика“, – зазначив Ляшко.

При цьому розслідування завершено тільки в 10 випадках з усіх.

“Заплющувати очі на таку ситуацію не можна”, – вважає головний держсанлікар.

Він повідомив, що у зв’язку з цією ситуацію 15 травня було проведено чергову нараду з працівниками Держпраці, Держпродспоживслужби та Міністерства охорони здоров’я, учасники якої розбиралися, чому так відбувається.

Зокрема, як з’ясувалося, “є проблеми з долученням епідеміологів до складу профільних комісій” – своїх фахівців до складу комісій не делегували п’ять лабораторних центрів.

“Усі керівники лабораторних центрів отримали доручення терміново направити епідеміологів до складу комісій”, – підкреслив Ляшко.

Він також заявив, що ініціюватиме черговий розгляд цього питання на засіданні національної комісії ТЕБтНС (техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій).

“Тому що медики не повинні страждати через бюрократичні процедури!” – вважає головний санітарний лікар.

Також учасники наради обговорили питання вдосконалення порядку розслідування й обліку професійних захворювань в рамках реформування системи санітарно-протиепідемічного захисту України.

У зв’язку з цим Ляшко гарантував свою підтримку Інституту медицини праці НАМН України, який переживає “нелегкі часи”.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, станом на ранок 16 травня в Україні на COVID-19 захворіли 3512 медиків.

Читайте також:
В Івано-Франківську помер головний лікар станції швидкої допомоги з діагнозом COVID-19

У Кропивницькому від коронавірусу померли двоє братів, обоє – лікарі

Як писала “Новинарня“, 7 травня Верховна Рада ухвалила проєкт закону, який передбачає страхові виплати медичним працівникам у випадку смерті або інвалідності, що настала внаслідок коронавірусної хвороби.

13 травня Кабінет Міністрів вніс коронавірусну хворобу до переліку професійних захворювань.

Раніше профспілки працівників медичної сфери закликали владу врегулювати питання визнання коронавірусної хвороби професійним захворюванням, що значно спростило б отримання компенсації інфікованим під час роботи з пацієнтами медиків.
Проте кількість заражених коронавірусом медпрацівників зростала, а запитання щодо врегульованості цього питання залишалися як у медиків та юристів, так і в органів соціального страхування.

На світовому рівні Міжнародна організація праці ще 23 березня випустила нормативний документ “Основні положення міжнародних трудових стандартів стосовно спалаху COVID-19”, у якому, зоакрема, зазначається, що це захворювання може розглядатися як професійне, якщо воно розвинулося внаслідок професійного контакту.

Читайте також:
В Україні за добу зафіксували найбільший денний показник зараження медиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна