“Є побоювання вертатися додому з “чистого” фронту”. Як фонд допомоги армії тестував ООС на коронавірус

 

автор: Анастасія Федченко
фото: фонд “Повернись живим”

Під час пандемії коронавірусу, за жорстокою іронією, найбезпечнішим місцем в Україні виявилася передова на Донбасі. На лінії фронту зробили 800 тестів і не виявили жодного випадку захворювання на COVID-19. Тестував воїнів благодійний фонд “Повернись живим”.

Для “ПЖ” це новий напрямок діяльності. Після початку російської агресії фонд допомоги армії, заснований Віталієм Дейнегою, збирав гроші й закуповував бронежилети для АТО, потім – оптику, медичні засоби, надалі взявся за курси лідерства для офіцерів, навчальні програми для снайперів і саперів. А коли почалася “агресія” коронавірусу, працівники фонду “Повернись живим” зосередилися на протиепідемічному напрямку: купили ПЛР-тести, узгодили роботу з Командуванням медичних сил ЗСУ і разом із медиками поїхали перевіряти бійців.

Протидія вірусу в армії: від засобів захисту до ПЛР-тестів

Коли коронавірус ще тільки емігрував із Китаю в Європу, у фонді “Повернись живим” почали думати, як убезпечити армію від недуги. Власне, боротися з вірусом можна тільки завдяки профілактиці, вчасній діагностиці та лікуванню проявів, а препаратів від самого коронавірусу поки не існує. Тож “ПЖ” придбав засоби індивідуального захисту, зокрема й костюми, і передав військовим медикам.

Працівник фонду “Повернись живим” Ігор Римарук на виїзді в зону ООС

“Приблизно 17 березня ми купили «швидкі» тести, а вже за пару днів зрозуміли, що потрібно переходити на ПЛР-тести, адже вони більш точні і дозволяють виявити хворих на ранніх стадіях. Домовилися з Командуванням медичних сил, аби це було централізовано. Вийшли на лабораторію «Діла» і в них оплатили тисячу послуг тестування”, – розповідає керівниця військового відділу фонду “Повернись живим” Наталя Калмикова.

Обов’язковою умовою транспортування тестів на полімеразно-ланцюгову реакцію є дотримання температурного режиму. Тож працівники фонду взяли в оренду холодильники.

“Температура має постійно триматися від +2 до +8°С. Із холодильниками нам дали електронні термометри, які за допомогою спеціального кабелю виводяться назовні, і ми, натискаючи на кнопку, бачили, яка температура всередині боксу”, – пояснює менеджер із роботи з військовими “ПЖ” Олег Карпенко.

Карпенка із колегою Андрієм Римаруком і самих протестували на COVID – і впевнилися, що їдуть на передову здорові. Після лабораторного інструктажу для Карпенка й Римарука почалися п’ять днів напруженої роботи “в полі”.

Лінію фронту завдовжки 450 км розділили приблизно навпіл. Андрій з екіпажем Маріупольського шпиталю в складі лікаря-бактеріолога, медсестри і водія працював на відрізку від Маріуполя до Верхньоторецького. Олег із командою з Сєверодонецького госпіталю тестував підрозділи від Верхньоторецького до Станиці Луганської.

Насамперед перевіряли так званих суперпоширювачів – тих, хто в разі захворювання рознесе вірус на велику кількість людей. У цій групі опинилися командири підрозділів, медики, кухарі, працівники військової служби правопорядку, прикордонники на КПВВ, а також пресофіцери.

Нові правила на передовій

Пресофіцерка 28-ї бригади імені Лицарів Зимового походу розповіла “Новинарні“, що дехто з бійців переживав, але зрештою все обійшлося, було навіть весело.

“У нас обладнали спеціальний намет для тестування, продезінфікували всі поверхні. Особовий склад прибував на тестування групами по десятеро в різний час, щоб уникнути скупчення і щоб не перешкоджати виконанню бойових завдань. У намет заходили по одному, сама процедура займала буквально три хвилини. Брали мазок з обох ніздрів і рота. Це як наче тобі хочуть виколупати мозок, – сміється Аліна Демченко. – А якщо серйозно, процедура доволі неприємна, але терпима. Ми в армії як ніхто розуміємо, що краще перестрахуватися, ніж потім ліквідовувати наслідки”.

“У нас усі результати негативні. Але тестування заспокоїло особовий склад, адже дехто справді переживав”, – розповіла пресофіцерка.

У 28-й бригаді, яка виконує завдання на Донеччині, ще до оголошення карантину скасували всі шикування, бійці мають засоби індивідуального захисту. У приміщеннях, де несуть службу та живуть армійці, дезінфікують дверні ручки, поверхні столів. Власне на “передку” на кожній позиції є рукомийник і мило. Тепер руки миють більш ретельно.

“Насправді є певні побоювання повертатися з передової у ППД (пункт постійної дислокації – “Н”), бо ми тут ізольовані, а в місцях розташування бригад є хворі. І всі військові, хто в тилу заразився, контактували з цивільним населенням, – зізнається Аліна. – Але паніки немає. Від коронавірусу ніхто не застрахований, просто потрібно дотримуватись особистої гігієни”.

У 30-й бригаді імені князя Костянтина Острозького на Луганщині протестували 76 вояків – також жодного позитивного результату. Тут процедура проходила в одному з медпунктів.

“Тестувати важливо, адже військові мають бути здоровими, щоб захищати країну”, – каже керівник одного з медичних підрозділів новоград-волинської бригади Олександр.

“Ми більше зараз дбаємо про гігієну, частіше проводимо вологі прибирання з використанням засобів дезінфекції. Обов’язкова умова для всіх бійців – уникати контактів із місцевим населенням”, – додає начмед.

Відео:

Читайте також:
Лагідна “Кобра”. Історія медика 93-ї бригади Кристини Загурської під час війни та епідемії

Довга дорога пробірок

За словами менеджера “ПЖ” із роботи з військовими Олега Карпенка, командири не уникали тестування – навпаки, намагалися пропустити через ПЛР більше солдатів.

Працівник фонду “Повернись живим” Олег Карпенко

“Не обійшлося без жартів. Дехто питав: «А що відрізатимуть?» Але жоден не вважав, що це не потрібно. Деякі командири хотіли залучити до тестування більшу кількість особового складу, ніж ми могли провести. Нам вдалося пояснити, що обрали саме тих, хто може заразити найбільше людей”, – розповідає Карпенко.

На забір матеріалу в бригадах ішло кілька годин. Потім – кілька годин, щоб у холодильниках доставити аналізи в шпиталь у місті Часів Яр. Там на Олега й Андрія чекав їхній колега.

“Руслан перевантажував пробірки в холодильник і вночі перевозив до Києва. Вранці аналізи вже були в столичній лабораторії, і Руслан повертався в Часів Яр, щоб знову все повторити. Він фактично не спав кілька діб”, – згадує Карпенко.

Холодильник із зібраним матеріалом

“Нам вдавалося відпочити і «підзарядити» заморожені касети, які є в кожному холодильнику. Одного комплекту вистачає на 36 годин. Кожен із нас узяв по два. І поки з одним їздили, інший «мерз» у холодильнику в шпиталі”, – розповідає Олег про їхню “технологію” транспортування.

Читайте також:
АНТИФЕЙК: у 59-й бригаді – жодного хворого, із зони ООС вона не виходить

Відвернена загроза

Тепер у війську особливо ретельно спостерігають за тими, хто має симптоми грипу чи ГРВІ. Під час карантину і складної епідеміологічної ситуації в тилу ротації в зоні ООС відрізняються від звичайних. Підрозділ, який заїжджає на Донбас, має пересидіти два тижні “ізоляції”. Так само, як і ті, хто повертаються в пункт постійної дислокації, мають “покарантинити”. Хоча пресцентр штабу Об’єднаних сил щодня сповіщає: в зоні проведення ООС випадків COVID-19 не зареєстровано.

Фонд “Повернись живим” забезпечив лабораторне тестування передової ООС у той час, коли непоровотка держава ще тільки шукала й готувала ПЛР-системи.

“Ми охопили всю протяжність лінії фронту, зробили приблизно 800 тестів. Провели тестування у момент найбільшої паніки, вірусу не знайшли, і це трохи заспокоїло і бійців на передовій, і їхніх рідних, і нас”, – говорить Наталя Калмикова.

“У разі чого ми готові докупляти тести. І думаємо над тим, щоб купувати реагенти для лабораторій, які є в ЗСУ”, – анонсувала керівниця відділу “ПЖ”.

Читайте також:
І знову волонтери замість держави. Як фонд “Пацієнти України” забезпечує захист для медиків

Сказано – зроблено. 15 травня в Головному військовому госпіталі в Києві фонд “Повернись живим” у рамках акції “Захисити захисника” передав реагенти для проведення ПЛР-тестів у лабораторіях Медичних сил ЗСУ.

Кошти на новий “транш” допомоги залучили за участі Міністерства закордонних справ. Українські дипломати у всьому світі перерахували частину своїх заробітних плат для підтримки військових медиків, зібравши понад 1,78 млн грн.

Командувач Медичних сил Ігор Хоменко, глава МЗС Дмитро Кулеба й нова голова Фонду “Повернись живим” Оксана Коляда під час передача реагентів

На частину з цих коштів фонд “Повернись живим” придбав реактиви для екстракції РНК при проведенні ПЛР-досліджень, які дадуть змогу провести в армії 5000 тестувань на 2019-nCov.

На решту коштів будуть закуплені засоби індивідуального захисту для військових медиків.

Читайте також:
Нові спроможності:
фонд допомоги армії “Повернись живим” очолила ексміністр ветеранів Оксана Коляда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна