Перед входом до ООС частини пройдуть 2-тижневу обсервацію: як ще армія запобігає вірусу

 

За рішенням вищого командування ЗСУ, підрозділи, які виходять на ротацію із зони ООС або заходять туди для виконання завдань, мають два тижні провести на обсервації, щоб не стати поширювачами коронавірусу.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак в інтерв’ю виданню “АрміяInform”.

“З огляду на ситуацію щодо поширення коронавірусу, я прийняв рішення, що всі підрозділи, які виводять на ротацію, мають пройти двотижневу обсервацію у пункті постійної дислокації. Так само і ті військовослужбовці, які планують заїхати в район ООС, перед тим на два тижні теж будуть ізольовані у визначених місцях. Групу ризику в цих підрозділах обов’язково тестуватимуть. Це вимушені заходи на упередження”, – сказав генерал-лейтенант Хомчак.

Говорячи про готовність армії до поширення COVID-19, Хомчак зазначив, що на сьогодні у Збройних силах України у військових закладах охорони здоров’я передбачено 850 ліжок інфекційного профілю для надання меддопомоги інфекційним хворим, а в разі необхідності оперативно буде додатково розгорнуто ще 800 ліжок.

Обсерваційні зони під час масового надходження військовослужбовців із підозрою на COVID-19 визначені в клініках інфекційних хвороб при ГВКГ в Києві, військово-медичних клінічних центрах регіонів та інфекційних відділеннях військових госпіталів. Для військовослужбовців операції Об’єднаних сил обсерваційною зоною визначено військовий санаторій “Приморський” (кількість ліжок для обсервації — 150), розповів головнокомандувач.

Крім того, в умовах суворого протиепідемічного режиму військові санаторії готові прийняти до 2500 пацієнтів. За гострої потреби військо зможе розгорнути й ще один військовий госпіталь розміром до 250 “інфекційних” ліжок.

“Медичні сили нині мають три стаціонарні та три мобільні лабораторії, які за належної комплектації спроможні проводити щодоби до 350 ПЛР-тестів.
Нині вже у всіх наших госпіталях є експрес-тести на коронавірус. У мобільних госпіталях, розгорнутих у районі ООС, таких тестів — 2000”, – розповів генерал Хомчак.

“До речі, в районі ООС уже виконано ПЛР-тестувань понад 500 військовослужбовцям. Протестовані ті з них, хто входить у групу ризику — командири різних рівнів, медперсонал, пресофіцери. Ці тести нам надав Благодійний фонд «Повернись живим». Велика подяка людям, які дбають про здоров’я наших воїнів”, – сказав головнокомандувач.

Він додав, що в армії створено 54 мобільні загони спеціальної обробки доріг, зовнішніх частин будівель.

“Дезінфекції підлягають території госпіталів, військових частин, зокрема території Міноборони та Генштабу. Особливо ретельно проводять спецобробку транспортних засобів, які перевозять особовий склад”, – розповів Хомчак.

Нагадаємо, 1 квітня стало відомо, що лікар із Хмельницького військового шпиталю захворів на коронавірус.

Читайте також:
Фонд “Повернись живим” направив в ООС тисячу ПЛР-тестів на коронавірус

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна