АНТИФЕЙК: у 59-й бригаді – жодного хворого, із зони ООС вона не виходить

 

Російські окупанти та сепаратисти “ДНР/ЛНР” використовують COVID-19 у гібридній війні, щоб дискредитувати Збройні сили України в інформаційному полі.

Один із таких прикладів – фейк про те, що 59-ту мотопіхотну бригаду ЗСУ імені Якова Гандзюка виводять із району проведення операції Об’єднаних сил, бо в ній нібито захворіли на коронавірус 79% особового складу.

Ця “новина” обійшла чи не всі інформаційні сайти ОРДЛО, російські пропагандистські ЗМІ, перейшла в соцмережі.

У сепарЗМІ й раніше поширювали вочевидь дуті цифри щодо епідемії коронавірусу серед українських військових у зоні ООС. Однак цілу бригаду через це маніпулятори “виводять” уперше.

Цитата

“Згідно з даними від наших джерел у штабі оперативно-тактичного угруповання «Північ», командуванням ОС прийнято рішення про дострокову ротацію 59-ї бригади. Приводом для вибуття підрозділу стало зростання числа інфікованих військових у з’єднанні. На даний момент у бригаді позитивні результати експрес-тестів на коронавірус підтверджені у більше як 1500 військовослужбовців. Інфекція також виявлена у командира бригади полковника Геннадія Шаповалова.

Командуванню бригади наказано протягом 10 днів відбути із зони “каральної операції” на 242-й Гончарівський загальновійськовий полігон, де для особового складу бригади обладнується обсерваційна зона.

Змінити заражений підрозділ наказано 24-й бригаді ЗСУ.

Військовослужбовці 59 омпбр незадоволені прийняттям такого рішення і не хочуть виходити на ротацію. Для зниження градуса напруженості в бригаду направлено групу військових капеланів і психологів”.

джерело: речник т.зв. “народної міліції ЛНР” Яків Осадчий
на брифінгу 4 травня 2020

Спростування

Новинарня” запитала в пресслужбі 59-ї бригади, чи є в них діагностовані випадки коронавірусної хвороби та чи справді підрозділ виводять із району проведення операції Об’єднаних сил.

Відповідь на обидва запитання – негативна.

“Офіційна інформація: у нас немає хворих на коронавірусну інфекцію. Немає й підозр на хворобу. Всі військовослужбовці здорові”, – прокоментували у пресслужбі гайсинської бригади.

“Жодних переміщень бригади у зв’язку з цим (поширенням коронавірусу – “Н”) не планується”, – додав представник підрозділу.

У свою чергу 24 омбр імені короля Данила продовжує планову підготовку в тилу, нещодавно перебувала на полігоні в смт Гончарівське на Чернігівщині.

“У підрозділів на передовій є планові ротації, і ми дотримуємось цього плану. Тож цілком можливо, що в найближчому майбутньому ви побачите підтвердження цього на нашій сторінці в соцмережі.
Але заяви сепарів про те, що ця 59 омбр захворіла і тому готується ротація, не відповідає дійсності, можу запевнити”, – сказав у коментарі “Новинарні” пресофіцер 24-ї механізованої бригади Олександр Савченко.

Підкреслимо, що днями міністр оборони України Андрій Таран заявляв, що коронавірусну інфекцію не допустили в район проведення операції Об’єднаних сил.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці квітня бойовики “ДНР” оголосили про перехід на їхній бік дезертира із 57-ї бригади ЗСУ, і в нього в Донецьку нібито виявили COVID-19. Перебіжчик Анатолій Капецький розповів, нібито в підрозділі багато хворих на коронавірус.
Представники 57 омпбр спростували цю інформацію, вказавши на те, що в бригаді немає жодного хворого на коронавірусну хворобу та навіть жодного військового на обсервації.

Нагадаємо, за розпорядженням головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака підрозділи, які заходять на ротацію або виходять із зони ООС, мають провести два тижні на обсервації для запобігання поширенню коронавірусу.

Читайте також:
Фонд “Повернись живим” направив в ООС тисячу ПЛР-тестів на коронавірус

Нагадаємо, відповідно до указу президента України від 6 травня 2020 року, 59-й окремій мотопіхотній бригаді Сухопутних військ Збройних сил України присвоєно почесне найменування “імені Якова Гандзюка” (генерал, командир бригади Армії УНР, 1873 – 1918).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна