Нові спроможності: фонд допомоги армії “Повернись живим” очолила ексміністр ветеранів Оксана Коляда

 

Дейнега покидає фонд «Повернись живим», а на його місце приходить екс-міністерка Оксана Коляда
Фонд готує презентацію Наглядової Раду із сенсаційними прізвищами, планує вийти на новий рівень та за рік-два очікує недоброзичливості від держави

Фонд допомоги армії “Повернись живим” на 6-ту річницю свого заснування оголосив про зміну керівника. Засновник фундації Віталій Дейнега покидає пост голови. А на його місце приходить інша відома у волонтерському навколовійськовому середовищі людина – Оксана Коляда, колишня очільниця Міністерства у справах ветеранів.

Формальна передача повноважень відбудеться 24 серпня, в День Незалежності.

“Я давно говорив, що скоро покину фонд. Ми довго шукали заміну, і тут нам допоміг президент Зеленський, який звільнив Оксану Коляду з Кабміну. Я запропонував Оксані очолити фонд просто під час її прощальної вечірки у «Ветерано Піца», і вона погодилася”, – розповів на брифінгу Віталій Дейнега.

За його словами, нова директорка вписувалася у всі вимоги до кандидатури, оскільки за плечима в неї – участь у війні, високий авторитет у ветеранському середовищі, досвід державної служби, що стане у пригоді для адвокаційних кампаній, та великий досвід у сфері медіа. Все це вкупі має допомогти майбутній реорганізації фонду.

Сам Віталій Дейнега не покидає фонд, який він створив та розбудував, а залишиться в наглядовій раді “ПЖ”, яку теж скоро обіцяють презентувати.

“Там (у наглядовій раді фонду) будуть дуже відомі і приємні для нашої спільноти імена. Це буде справжня сенсація”, – пообіцяв Віталій.

“Влада, яка до сьогодні належала мені як засновнику фонду, буде розділена між новою головою правління та наглядовою радою. Перша отримає повний контроль разом із повною відповідальністю за дії організації. Друга контролюватиме виконання стратегії, призначатиме наступних директорів (бо ми збираємося працювати ще не один десяток років) і матиме право закрити організацію, якщо та більше не зможе ефективно виконувати свою місію”, – розповів Дейнега.

“Цей процес плановий, і він про значне посилення організації та набуття нею нових спроможностей. Зокрема, зниження залежності від першої особи, якою до сьогодні був я”, – додав Віталій.

“Ви бачили, як багато громадських організацій, прив’язаних до засновників, розсипалися після їхнього виходу чи розбивалися об їхнє его. Мені дуже важливо, щоб із фондом було інакше, і після зміни керівника він став ще сильнішим. Нарешті це відбулося. Від сьогодні вся повнота влади й відповідальності належить Оксані”, – написав Дейнега у фейсбуці.

За словами Дейнеги, він йде у “вільне плавання”, оскільки праця у фонді забирала багато часу й не дозволяла займатися іншими проєктами – тим більше зараз, коли “ПЖ” інституційно зріс.

“Мені приємно працювати у крутій команді з ефективною управлінською структурою. Це великий виклик для мене, і я сподіваюся, що фонд невдовзі вийде на новий рівень”, – сказала Оксана Коляда.

За її словами, фонд “Повернись живим” і надалі допомагатиме армії матеріально, в тому числі в боротьбі з коронавірусом, будуть закуповуватися тести, необхідні реагенти. Іншим, набагато амбіційнішим завданням фонду, стане розвиток армії – адвокаційні кампанії щодо підтримки та впровадження тих чи інших змін та реформ. “Фонд уже виріс настільки, що може взятися за це”, – заявила Коляда.

Крім іншого, Віталій Дейнега зазначив, що фонд готує зміну реквізитів – це вже не будуть особисті банківські картки, наприклад.

“Ми очікуємо, що за рік-два до нашого фонду буде недоброзичливе ставлення держави”, – сказав засновник.

Для довідки

“Повернись живим” — один із найбільших громадських фондів допомоги українським військовим.
Організацію у травні 2014 року заснував київський спеціаліст з інформаційних технологій Віталій Дейнега. Допомогу армії він почав зі збору коштів та закупівлі бронежилетів для АТО. Надалі “ПЖ” почав реалізовувати проєкти не лише з постачання засобів захисту, зв’язку, оптики, медицини, а й займатися навчальними проєктами, дослідженнями, аналітикою тощо.
Фонд не є суто волонтерським, адже впроваджує у своїй діяльності багато бізнес-моделей та платить зарплатню своїм працівникам (їх – кілька десятків).
Станом на кінець 2019 року “ПЖ” було зібрано пожертв на 160 млн гривень.

Оксана Коляда (Гаврилюк) — полковник запасу, учасниця бойових дій.
Із серпня 2019-го до березня 2020 року була міністром у справах ветеранів, ВПО і ТОТ, до того – працювала в новоствореному Мінветі заступником Ірини Фріз.
У 2003−2015 роках працювала в органах МВС, у 2015—2017 роках – в ЗСУ. Очолювала управління комунікації та преси Міністерства оборони України. У 2017 році три місяці була заступником командувача АТО на території Донецької і Луганської областей. Також була головою робочої групи комітету реформ Міноборони з розробки системи стратегічних комунікацій в ЗСУ. Працювала в громадському секторі.

“Вона була нашим потужним партнером у лавах Збройних сил, у громадянському суспільстві та міністерстві. Ми разом з Оксаною, волонтерською та ветеранською спільнотами проводили ветеранські форуми, разом лобіювали створення Міністерства, разом організовували національні відбори до Invictus Games: Team Ukraine. Це завжди було чесне та рівноправне партнерство, яке давало потужний результат, за яке ніколи не було соромно”, – відгукується про неї Віталій Дейнега.

підготував: Максим Мірошниченко

Читайте велике інтерв’ю “Новинарні” з головою фонду “Повернись живим”:
Віталій Дейнега: Проганяємо волонтерів через поліграф. Раптом сепаратист чи краде?

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна