Оксану Коляду на міністра пролобіював Рух ветеранів: хто вона і як її “підставив” Зеленський

 

Кандидатуру Оксани Коляди (Гаврилюк) для затвердження на посаду міністра з питань ветеранів запропонувала коаліція громадських організацій “Рух ветеранів України”.

Про це “Новинарні” повідомили в коаліції “РВУ”. Щоправда, заявляють активісти, перед призначенням не йшлося про додавання Мінвету функцій МінТОТ і ВПО.

Натомість, як відомо, на першому засіданні Верховної Ради ІХ скликання вечері 29 серпня депутати пакетом затвердили склад уряду, у якому Оксана Коляда вказана як глава об’єднаного відомства – міністр з питань ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (“за” – 281 нардеп).

Сама Оксана Коляда після призначення залишила допис у соцмережі, в якому назвала об’єднання функцій Мінвету та МінТОТ і ВПО “несподіваним”.

“Я не зовсім розумію, як можна в одному відомстві працювати з двома різними аудиторіями з інколи протилежними потребами.

Усвідомлюю, що для держави обидва напрямки є пріоритетними. У мене немає готової відповіді – як ми це зробимо. Але одне знаю точно, я – кандидат від ветеранського руху, і вирішувати ми все маємо разом. Мені потрібен час на розуміння і допомога однодумців”, – написала Коляда.

Вона додала, що говорила про це з новообраним прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком та “висловила занепокоєння”.

“Він готовий зустрітися з представниками ветеранської спільноти, обговорити цю та інші проблеми”, – додала новопризначена міністерка.

Координатор ГО “Спілка ветеранів війни з Росією”, активіст “Руху ветеранів України” Олександр Войтко наголошує на тому, що Коляда була висунута від коаліції громадських ветеранських організацій для того, щоб очолити саме Міністерство у справах ветеранів, а не інше відомство.

“Президент не дотримався слова і, фактично, ліквідував Міністерство у справах ветеранів. Замість нього мають створити щось принципово інше, з іншим колом відповідальності й функціоналом. Міністра Оксану Коляду поставили перед фактом за кілька годин до голосування. Це щоб ви розуміли механізм ухвалення рішень у “Слузі народу”, – заявив Войтко, який є учасником бойових дій та одним з організаторів Маршу захисників України.

“Ми в шоці, бо про зміну функціоналу міністерства стало відомо перед самим голосуванням у Раді. Тому будемо “качати”, будемо боротися. Бо ветеранам потрібне саме Міністерство ветеранів, а не міністерство невідомо чого”, – сказав Войтко у коментарі “Новинарні“.

Як відомо, нещодавно на Міжнародному волонтерському і ветеранському форумі “Там, де ми — там Україна!”, співорганізаторкою якого була Коляда, президент Володимир Зеленський заявляв, що Мінвет буде збережено, а кандидатуру міністра, за його словами, мали узгодити з ветеранською спільнотою.

“Ми чекаємо від вас кандидатуру, бо я не хочу сам її обирати. Хочу, аби ви запропонували цю людину, яка дійсно є авторитетом та може очолити відомство”, – сказав тоді президент, звертаючись до ветеранів.

Хто така Оксана Коляда (Гаврилюк)

Речниця Міноборони полковник Оксана Гаврилюк, листопад 2016 року

Оксана Коляда більш відома під дівочим прізвищем – Гаврилюк. До призначення на МінветТОТіВПО працювала заступником міністра у справах ветеранів (член команди міністра Ірини Фріз, яка, у свою чергу, була й залишається членом команди Петра Порошенка).

4 вересня новоспеченій пані міністру виповниться 39 років.

Полковник запасу, учасниця бойових дій.

Жінка родом із міста Волочиськ на Хмельниччині.

Закінчила Львівський інститут внутрішніх справ (спеціальність “правознавство”). Згодом, у 2007-му, додатково отримала диплом магістра права в Львівському держуніверситеті внутрішніх справ.

У 2003−2015 роках служила в органах МВС, тобто зустріла війну у відомстві Арсена Авакова.

Службу в ЗСУ проходила в 2015—2017 роках. Очолювала управління комунікації та преси Міністерства оборони України.

У 2016−2017 роках — пішла в громадський сектор. Засновниця спеціалізованих курсів для журналістів, які працюють в зоні проведення АТО. Відповідала за процес створення регіональних військових пресцентрів (Авдіївка, Сєвєродонецьк).

На Житомирщині брала участь у створенні реабілітаційного центру для ветеранів російсько-української війни – в рамках проєкту “Нові лідери”.

У 2015−2017 роках — учасниця проєкт Реформа державних комунікацій за підтримки уряду Великої Британії.

У 2016−2017 роках — голова робочої групи комітету реформ Міноборони з розробки системи стратегічних комунікацій в ЗСУ.

У 2017 році три місяці була заступником командувача АТО на території Донецької і Луганської областей.

Заступники міністра Оксана Гаврилюк та Олександр Терещенко. Фото: FB Ірини Фріз

13 березня 2019 року отримала посаду заступника міністра у справах ветеранів у новоствореному Міністерстві. Посада була пов’язана з медичним напрямком та сферою психосоціальної адаптації.

Оксана Коляда також є головою громадської спілки “Дім ветерана” і співорганізатором Міжнародного волонтерського і ветеранського форуму “Там, де ми — там Україна!”, який проходив уже двічі (2018, 2019 рр.).

Заміжня, виховує двох синів.

Читайте також:
Із дотриманням гендерного балансу: Кабмін призначив заступників міністра ветеранів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна