МОЗ назвав умови для поновлення футболу в Україні з 30 травня

 

Із 22 травня в Україну можуть поновитися спортивні змагання, а чемпіонат у футбольній прем’єр-лізі – із 30 травня.

Про це 13 травня в інтерв’ю телеканалу “Футбол 1” розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Водночас глава МОЗ зазначив, що на перших етапах вихід футболу з карантину можливий тільки за умови тестування гравців та за відсутності глядачів на трибунах.

“Ми плануємо відновлення деяких спортивних змагань з 22 травня. Це можливо тільки при порожніх трибунах… Чи може футбол повернутися в Україну 30 травня? Ми дійсно розглядаємо цю дату“, – відповів Степанов.

“Якщо говорити про футбол, то недавно я зустрічався з [президентом Української асоціації футболу] Андрієм Павелком, ми обговорили відновлення FAVBET Ліги. Це можливо тільки при дотриманні протиепідемічних заходів – все, що необхідно для запобігання поширенню COVID-19… Зараз іде спілкування з епідеміологами на предмет безпечного проведення цих змагань. Необхідно забезпечити ПЛР-тестування, оскільки це безпека наших футболістів. Крім того, потрібно забезпечити безпеку під час матчів всіх людей на стадіоні. Ми прописуємо алгоритми”, – розповів міністр.

“Думаю, на початку наступного тижня ми зможемо сказати, коли та за яких умов розпочнуться змагання”, – додав Степанов.

За його словами, якщо в одного з футболістів виявлять коронавірус, тоді вся команда повинна піти на самоізоляцію на 14 днів. А якщо напередодні вона грала офіційний матч, тоді необхідно ізолювати команду-суперницю.

Вболівальники ж, за словами Степанова, можуть повернутися на трибуни лише “коли в Україні коронавірусу практично не буде”.

“Якщо будуть поодинокі випадки в різних куточках країни, уболівальники зможуть повернутися на стадіони”, – сказав глава МОЗ.

Максим Степанов констатував: клуби УПЛ дограватимуть поточний сезон при порожніх трибунах. Раніше вересня уряд не планує розглядати питання про відкриття стадіонів для глядачів.

Читайте також:
Футболіст Зозуля з командою волонтерів допомагає ЗСУ боротися з СOVID-19

Нагадаємо, карантинні обмеження в умовах пандемії COVID-19 в Україні були запроваджені з 12 березня.

Останній наразі тур футбольної прем’єр-ліги, 23-й, відбувся 14-15 березня. Це був перший тур другого етапу чемпіонату, тому переважна частина команд УПЛ відкинула пропозицію закінчити турнір без догравання, як це зробили у Франції.

Згідно з рішенням РНБО, Україна, наслідуючи карантинні заходи інших країн Європи, закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення (чого не робили в ЄС), введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери. Подібні рішення приймали і для інших міст.

Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував.

У 20-х числах квітня деякі країни Європи почали поступово виходити з карантину (ДаніяАвстріяЧехія тощо). У Європі більшість країн планують дограти поточні футбольні першості у травні-липні – при тому що Євро-2020 перенесено на наступний рік.

22 квітня Кабмін продовжив карантин до 11 травня, а після цього – дещо пом’якшив, але продовжив решту карантинних обмежень до 22 травня.

Із 11 травня почалося послаблення карантинних обмежень в Україні.

Читайте також:
Глава МЗС Німеччини підтримав пропозицію поновити ігри бундесліги вже у травні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна