У 18 областях медикам уже виплатили 300% надбавки за роботу з COVID-19. За березень

 

У 18 областях України медичним працівникам, які працюють із хворими на COVID-19, уже виплатили надбавки в розмірі 300% від заробітної плати за березень.

Про це під час засідання Кабінету Міністрів у середу, 13 травня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, в шести областях іще триває аналіз по лікарнях.

Напередодні президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду зі Степановим, голови обласних держадміністрацій та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, на якій доручив якнайшвидше вирішити питання доплат медикам, задіяним у боротьбі з коронавірусом.

“Зокрема, йшлося про те, що виникла юридична колізія щодо виплати надбавок за березень. Тож багато регіонів керувалися наказом Міністерства соціальної політики від 2003 року, згідно з яким надбавки нараховувалися за погодинну роботу. Виплати ж за квітень відбуваються за іншою формулою – через підписані договори з Національною службою здоров’я України. Для цього екстрені медичні допомоги, опорні лікарні, стаціонарні заклади, які допомагають боротися з COVID-19, та мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів, мають укласти договори з НСЗ”, – відзвітував офіс президента.

Перед засіданням уряду в середу прем’єр-міністр Шмигаль відповідав на неприємні запитання про затримки з виплатами народним депутатам у Верховній Раді. Він укотре запевнив, що уряд перерахував усі необхідні кошти в регіони ще у квітні, але досі гроші не доходили до медиків через бюрократичні перепони.

“Замість того, щоб забезпечити лікарів доплатами, розпочалось якесь незрозуміле перекидання папірцями, гальмування процесів. Неприпустимо, щоб тільки декілька областей виплатили відповідні надбавки, а інші – ні”, – наголосив Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, “на даний момент” відбувається нарахування доплат і за квітень.

“Я спілкуюся з медиками в регіонах… вони запитують: чому не проконтролювали на рівні профільного міністерства питання виплат надбавок? Це неприпустимо в нинішніх умовах! Відтепер це питання – воно і було, і є – на контролі і президента, і прем’єр-міністра, і в міністра охорони здоров’я на щодень і кожну годину”, – заявив Шмигаль, додавши, що паралельно  перевіркою щодо доплат займається і Держпраці.

“Халатності по відношенню до лікарів ми терпіти не збираємось!” – переконував нардепів глава уряду. І згодом на засіданні Кабміну досить жорстко заявив очільнику МОЗ Степанову, який намагався пояснити причини затримки з виплатами, що саме він та його відомство відповідають за виплати медикам, і ці виплати мають бути вчасними.

Читайте також:
Шмигаль розповів, на що витратили мільярди з фонду боротьби з COVID-19

Як писала “Новинарня“, ще 30 березня Верховна Рада ухвалила, а президент Володимир Зеленський майже одразу підписав закон про збереження соціальних та економічних гарантій під час карантину, який передбачає залученим до боротьби з коронавірусом медикам надбавки в розмірі до 300% заробітної плати.

Проте на практиці більшість із них обіцяної надбавки не отримала, а багатьом медпрацівникам ще й нарахували за “коронавірусний” квітень менше грошей, ніж зазвичай.

Це спричинило акції протесту медиків по всій Україні.

Водночас партія влади блокувала ініціативи опозиції про запровадження страхування для медиків, які захворіли на коронавірус під час виконання службових обов’язків. А коли опозиційні фракції все-таки зібрали підписи за проведення позачергового засідання Верховної Ради з цих питань, парламент ухвалив законопроєкт президентської партії “Слуга народу” про страхування  медпрацівників, який передбачає страхові виплати лише у випадку смерті або інвалідності, що настала внаслідок коронавірусної хвороби.

Читайте також:
Захистити бійця невидимого фронту: як медики опинилися без грошей під час пандемії і при чому тут політика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна