Слуги народу не підписуються під ініціативою на захист медиків через патологічні ревнощі до опозиції, – Юрчишин

 

Фракція “Слуга народу” не хоче підтримувати ухвалення законопроєктів про захист медичних працівників під час пандемії COVID-19 через те, що їх ініціювала опозиція.

Про це у коментарі “Новинарні” сказав представник фракції “Голос” Ярослав Юрчишин, коментуючи небажання “слуг народу” підписуватися за проведення позачергової сесії Верховної Ради, на якій мають бути розглянуті відповідні проєкти законів.

“У «Слуги народу» є патологічна ревність до того, щоб лише вони були авторами «правильних» рішень. Навіть зараз, незважаючи на кризу й епідемію, всі речі, які ініціюються на позачергових засіданнях, мають бути якщо не авторства «слуг», то принаймні вони мають бути ініціаторами їх внесення на розгляд парламенту”, – вважає Юрчишин.

Саме тому, на його думку, представники провладної фракції не ставлять свої підписи під ініціативою про скликання позачергової сесії, якого вимагає опозиція.

“Дитячий підхід”: якщо не я, то ніхто!

“На тлі всього, що відбувається, в тому числі падіння рейтингів, у них є страх втратити владу. Це такий «дитячий», інфантильний підхід – не ухвалювати навіть правильні рішення, якщо їх запропонував не ти, а намагатися переписати його і ухвалити вже в переписаному, «своєму» варіанті. Ми це бачили на початку цієї каденції ВР із законопроєктом щодо прав добровольців (який провладна фракція фактично скопіювала з аналогічної ініціативи опозиції – “Н”), і постійно це відбувається”, –  нагадав Юрчишин.

Втім, за його словами, наразі потрібних законопроєктів і рішень так багато, що “копіпастити” їх у “Слузі народу” просто не встигають. Тому й обрали тактику непідписання, щоб слава “захисників медперсоналу” не дісталася опонентам.

Адже для скликання позачергової сесії парламенту необхідно зібрати щонайменше 150 голосів. Наразі їх у підписних листах – менше 120.

“Розумієте, якщо вдасться зібрати 150 голосів для скликання сесії, то не проголосувати за ці законопроєкти «слуги» не зможуть. Бо виборцям можна пояснити, що вони з якихось причин не змогли підписати листи. Але коли на голосування буде винесено законопроєкт про захист лікарів, «СН» просто не зможе його не підтримати. Цього вони виборцям уже не пояснять“, – каже представник “Голосу”.

Тож, за словами Юрчишина, зараз головне – добитися, щоб законопроєкти про захист медичних працівників “дійшли до залу”.

Про що йдеться

Фракції “Голосу” та “Європейської солідарності” наполягають на якнайшвидшому ухваленні двох законопроєктів для захисту медичних працівників, які опинилися на передовій боротьби з епідемією коронавірусу.

Законопроєкт №3376, внесений депутатами з “ЄС” іще 22 квітня, передбачає страхування медичних працівників, які захворіли на коронавірус, а також грошові виплати родичам у випадку їхньої смерті.

У законопроєкті №3380 (дата реєстрації – 23 квітня), серед іншого, йдеться про забезпечення масового тестування на коронавірусну інфекцію, в тому числі лікарів та пацієнтів медзакладів. Його авторами виступили нардепи “Голосу”, зокрема колишня заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина, а також представники деяких інших фракцій: Вікторія Сюмар від “ЄС”, Валерій Дубіль від “Батьківщини”,  Ярослав Дубневич із групи “За майбутнє” тощо.
Серед авторів проєкту 3380 є й представники “СН”: Артем Дубнов, Максим Перебийніс та голова профільного Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Схвалення комітету цей законопроєкт уже також отримав – іще 24 квітня, тобто до проведення останньої позачергової сесії ВР, яка відбулася 30 квітня.

Позаяк на це засідання законопроєкти про захист медиків винесені не були, “Голос” і “ЄС” збирають підписи за проведення нового. Окрім усіх членів цих фракцій, серед тих, хто підписався, – значна частина “Опозиційної платформи – За життя” включно з Вадимом Рабиновичем, “Батьківщини” на чолі з Юлією Тимошенко, представники інших депутатських груп. І лише двоє “слуг народу” – Юлія Яцик та Гео Лерос.

“Хоч з дідьком лисим, хоч з ОПЗЖ”

На запитання, чому ініціативу патріотичних фракцій підтримує проросійська ОПЗЖ, Ярослав Юрчишин відповідає:

“Дуже просто – для них будь-яка демонстрація неспроможності більшості є апеляцією до їхнього електорату. «От бачите, вони не змогли захистити лікарів, а ми – хай навіть у співпраці з «Голосом», з «ЄС» – захистили!». До речі, в такому випадку вони на своїх медведчуківських каналах будуть розказувати, що це їхнє досягнення (незважаючи на авторство)”, – вважає нардеп.

“Тут ми бачимо два однакових приклади недержавницького підходу, коли партія більшості і проросійська партія меншості фактично зловживають критичною ситуацією в країні для вирішення своїх вузькополітичних завдань”, – додає Юрчишин.

Щодо того, як патріотичним нардепам у даній ситуації перебувати в компанії з “медведчукістами”, представник “Голосу” парирує: “У питаннях захисту лікарів доведеться об’єднуватися хоч із дідьком лисим. Особливо зважаючи на те, що «Слуги» граються в політику. Так, у нас є правило, що ми не маємо спільних ініціатив із проросійськими політичними силами. Але це питання вище того – бо це питання життя людей”.

Читайте також:
Порошенко пригнав другий літак із костюмами для лікарів. І вимагає ухвалити закони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна