Під час навчань Іран випадково запустив ракету у власний корабель: 19 загиблих

 

Під час навчань в Оманській затоці у неділю, 10 травня, іранський есмінець випадково випустив ракету по власному кораблю забезпечення. Загинуло щонайменше 19 людей, не менше 15 отримали поранення.

Про це повідомляє 11 травня Al Jazeera з посиланням на офіційне повідомлення командування армії Ірану.

Як зазначається в повідомленні, “у неділю опівдні під час морських навчань біля узбережжя [міст] Джаска і Чабахара стався нещасний випадок із допоміжним судном «Конарак»”.

Пошкоджений корабель відбуксирували до берега, проводиться розслідування обставин інциденту.

Напередодні іранські ЗМІ повідомили, що під час тестування нова протикорабельна крилата ракета С-802 (Noor), випущена з фрегата “Джамаран”, влучила в допоміжне судно, яке також брало участь у навчаннях.

Джерела в Корпусі вартових Ісламської революції посилалися на “помилку виконавця”.

Тоді неофіційні джерела заявляли про десятки загиблих і зниклих безвісти. Офіційна інформагенція ІРНА натомість невдовзі після інциденту повідомила про “мученицьку смерть” одного моряка й 12 поранених.

Al Jazeera відзначає, що військово-морські сили Ірану регулярно проводять військові навчання, щоб залишатися повністю готовими до будь-якої надзвичайної ситуації на тлі постійного напруження у відносинах зі США.

Як повідомляє агентство AFP, Іран придбав “Конарак” у Нідерландах ще перед Ісламською революцією 1979 року. Судно завдовжки 47 метрів важить 447 тонн, на його озброєнні перебувають крилаті ракети.

Нагадаємо, вранці 8 січня у Тегерані після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

Інцидент стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

11 січня керівництво Ірану визнало, що літак МАУ був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”. Командувачі Корпусу вартових Ісламської революції вибачилися за “помилку”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна