“Для Одеси – інший сценарій”: Асєєв розповів, що сказав йому в полоні одеський сепаратист

 

Колишній заручник угруповання “ДНР”, журналіст Станіслав Асєєв, розповів, як у полоні поспілкувався з одним із засновників сепаратистського руху в Одесі, який також опинився в тюрмі бойовиків, відомій як “Ізоляція”.

Про це Асєєв написав у фейсбуці в суботу, 2 травня.

“Загалом, намагаюсь не висловлюватися стосовно подій, свідком яких безпосередньо не був. Але так уже сталося, що у полоні доля звела в одній камері з людиною, яка була одним із засновників сепаратистського руху в Одесі, і яка сама ледь жива вийшла з Будинку профспілок 2 травня 14-го.

Потім ці події привели цього чоловіка на фронт «ЛНР», де пліч-о-пліч він воював на одній ділянці фронту з усім відомим Вагнером. Ну, а кінцевий пункт прибуття в цій війні настав для нього в «Ізоляції», зі зламаними пальцями та вивернутими суглобами“, – написав Асєєв.

Він додав, що вже згадував цей епізод в інтерв’ю виданню ZN, але вирішив ще раз повторити з огляду на дату.

“В одній з бесід я прямо запитав цю людину: мовляв, в Україні існує думка, нібито ми обійшлися в Одесі «малою кров’ю». І що якби не ті події — були б десятки тисяч трупів ще й тут, як на Донбасі.

Чесно кажучи, я думав, що за одне таке запитання — з огляду на те, кому я його ставив — та ще й в «Ізоляції», він мене просто приб’є.

Та ця людина сказала: «Ну і правильно кажуть. Якби в Одесі вийшло таке ж бл**во, як у Донецьку з Луганськом – ні вам, ні нам не варто було б за це помирати. Напередодні наша людина поїхала в Москву по нашій темі, і там «тяжолиє» йому сказали: «Для Одеси — інший сценарій. У*буйте на х*й». Ми не послухали. Результат ти знаєш»”, – переповів Асєєв розмову з сепаратистом.

Читайте також:
2 травня: Зеленський шукає, хто винен у трагедії,
та закликає українців не гинути заради “ідеологічних цілей”

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали.
Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі.

Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували антимайданівці та інші прибічники російських ідей.

На боці “антимайдану” в Одесі воювало багато громадян Росії. Частина з них отримала судові вироки або за іншими рішеннями була обміняна в РФ на українських політв’язнів.

Під час відзначення роковин тих подій у 2016-му площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів, у 2017 році туди пускали через металодетектори, затримали 14 осіб. Металодетектори на площі використовували і на роковини у 2018-му. У 2019-му, коли відзначали п’яті роковини трагедії, безпеку масових заходів в Одесі  забезпечували понад дві тисячі правоохоронців.

Проросійські сили щороку традиційно вшановують своїх загиблих 2 травня на Куликовому Полі, українські сили – на Грецькій площі.

Акція прибічників проросійських жертв відбулася біля Будинку профспілок і 2 травня 2020 року, з урахуванням карантинних обмежень.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Зруйнований пам’ятник “сепарам” на Куликовому Полі:
що сталося з Одеською республікою 102 роки тому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна