Роковини 2 травня в Одесі: сутички та затриманий з гранатою

оновлено

У середу в Одесі відбулися заходи, присвячені четвертим роковинам трагічних подій 2 травня 2014 року.

Із сьомої години ранку Соборну площу та Куликове Поле повністю закрили для руху транспорту і встановили залізний паркан із металодетекторами, інформує ГУ Нацполіції.

У місті чергують понад дві тисячі правоохоронців, в тому числі з інших регіонів. На вулиці вивели бронетехніку та загони спецпризначенців.

За дорученням голови СБ України для забезпечення правопорядку задіяні, зокрема, понад 60 бійців спецпідрозділу “Альфа” та інші структури спецслужби.

Під пильним наглядом також перебувають вокзали та аеропорти.

На площу Куликове Поле вже несуть квіти прибічники загиблих “антимайданівців”.

Раніше вибухотехніки і кінологи провели перевірку площі.

Серед 1,5 тисячі правоохоронців тут присутні співробітники поліції діалогу – “група превентивної комунікації” – в спеціальних жилетах.

На видному місці вивішено перелік забороненої до використання символіки комуністичного тоталітарного режиму.

Частина центральних вулиць Одеси в районі Соборної площі і Куликового Поля перекриті в зв’язку з масовими заходами.
Обмеження діють з 7 ранку і до 22:00.

* * *

Як повідомляє “Громадське” з посиланням на начальника поліції Одеської області Дмитра Головіна, вдень біля входу на Куликове поле сталася сутичка.

Чоловік, на якого напали дорогою на Куликове поле

“Двоє чоловіків напали на іншого чоловіка, який йшов з квітами до Будинку профспілок, і завдали йому легких тілесних ушкоджень. Ці люди зараз доставлені до поліції і дають свідчення”, – наводить видання слова Головіна.

Згодом поліція уточнила, що відомості про бійку внесені до ЄРДР за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) ККУ.

* * *

Ввечері кілька представники націоналістичних організацій влаштували “Марш українського порядку” в центрі міста.

Кілька сотень активістів ВО “Свобода”, “Нацкорпусу”, “Правого сектора”, “Сокола” та ін. пройшли від парку Шевченка до Соборної площі, де відбувся невеликий мітинг і концерт гурту “Друже музико”.
По дорозі вони скандували “Героям іншого травня слава”, “Слава нації – смерть ворогам” і “Україна понад усе” тощо.

На розі Дерибасівської і Преображенської, біля імпровізованого меморіалу загиблим 2 травня патріотам Ігорю Іванову та Андрію Бірюкову, колону зустрів лідер “Свободи” Олег Тягнибок, який виступив із промовою з автомобіля.

Після покладання квітів учасники маршу запалили фаєри.

* * *

Як повідомили у прес-службі поліції, правоохоронці знайшли  та вилучили “предмет, зовні схожий на гранату” в чоловіка, що знаходився неподалік від маршруту слідування колони. Його затримали.

“Однією з версій дій затриманого є вчинення стосовно учасників маршу протиправних дій”, – додають у відомстві.

* * *

За тиждень до роковин 2 травня СБУ заявила про зірвані провокації на травневі свята в Одесі.

Як відомо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали. Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі. Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували антимайданівці та інші прибічники російських ідей.

Під час відзначення роковин тих подій у 2016-му площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів, у 2017 році туди пускали через металодетектори, затримали 14 осіб.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна