2 травня в Одесі: порядок забезпечують 3,5 тисячі силовиків

 

В Одесі через посилені заходи безпеки силовики перевіряють у людей документи, а також патрулюють весь центр міста, включаючи двори житлових будинків. Про це повідомляє телеканал “112 Україна”.

Планується, що в день других роковин “трагедії 2 травня” на Куликовому полі заплановані масові заходи представників місцевого т. зв. “Антимайдану”, а ввечері на Соборній площі зберуться проукраїнські активісти.

“Поліцейські на кожному кроці, без перебільшення. Коли ми вийшли зі свого помешкання, нас зустріло близько десятка поліцейських. Вони патрулювали двори, прочісували місцевість, одразу перевірили у нас документи, журналістське посвідчення та паспорт. Одразу пояснили, що такі заходи є обов’язковими. Попросили ставитись до них з розумінням, мати при собі паспорти, а також дозволяти правоохоронцям перевіряти свої речі.
На Соборній площі ми побачили дві карети швидкої допомоги, три автобуси з силовиками та одну патрульну машину – це в межах одного кварталу. Також працюють бійці Нацгвардії і бійці полку “Азов”, працюють службові собаки, багато силовиків у цивільному.
На Соборній площі планували розпочати заходи о 12-й годині за участі проукраїнських активістів, однак пізніше було вирішено перенести всі заходи на 8-му вечора, вочевидь для того, щоб розвести в часі максимально мітинг, який відбудеться на Куликовому полі за участі т. зв. “Антимайдану” о 14-й годині”, – зазначила кореспондент “112-го”.

У районі Куликового поля сьогодні обмежено рух транспорту.

Уранці Куликове поле закрили через анонімне телефонне повідомлення о 7:55 про замінування цієї площі.
“На місце негайно виїхали вибухотехніки та слідчо-оперативна група Нацполіції. Там знаходиться і начальник ГУНП в Одеській області Георгій Лорткіпанідзе. Здійснюються всі необхідні заходи для перевірки даної інформації”, – написав у “Фейсбуці” радник глави МВС Зорян Шкіряк.

Оточене силовиками Куликове поле біля Будинку профспілок в Одесі

Оточене силовиками Куликове поле біля Будинку профспілок в Одесі. Фото: “Думская”

На даний момент Куликове поле оточене поліцією і Нацгвардією. На підходах до площі між прихильниками “Антимайдану” і правоохоронцями виникають суперечки, повідомляє “Думська“.

“Люди з квітами намагаються прорватися через кордон і потрапити на Куликове поле, але їх не пускають. Вони кладуть квіти просто під ноги поліцейським”, – ідеться в повідомленні.

Заступник речника Нацполиції в Одеській області Віктор Вдовін в ефірі “112 Україна” розповів, що “доданих сил з інших областей задіяно півтори тисячі, навіть більше: 500 чоловік Нацгвардії і тисяча зі спецпідрозділів, ще близько двох тисяч одеської поліції“.

“У разі виникнення збройних провокацій з боку проросійських, сепаратистських антидержавних сил, що спричинить пряму загрозу життю та спокою мирних громадян або правоохоронців, відповідь буде жорстка і адекватна. Тому ще раз хочу остудити “гарячі голови” і раджу не гратися з вогнем – негайно отримають по зубах…
Поліція і Нацгвардія керуються виключно нормами законів і Конституції України, і для цього не потрібно віддавати окремі накази. Захист конституційного ладу, а також захист життя, прав і свобод українських громадян – це прямий обов’язок правоохоронців, і в разі необхідності для цього будуть застосовані всі сили й засоби, включаючи зброю. Українці, зокрема одесити, повинні знати і відчувати, що вони надійно захищені”, – заявив Зорян Шкіряк.

Читайте також:
Саакашвілі: Путін готує провокації в Одесі 2 травня

В Одесі показали силу й заборонили провокативні акції на 2 травня

Як відомо, в протистояннях на політичному ґрунті в Одесі 2 травня 2014 року загинуло 48 людей і постраждало більше 250.
Безлади почалися з розстрілів проукраїнських активістів та футбольних уболівальників на Грецькій площі й закінчилися пожежею в Будинку профспілок, що поруч із Куликовим полем, де постраждали прихильники “Антимайдану”.
6 людей загинули від вогнепальних поранень, 32 задихнулися від диму під час пожежі і 10 розбилися на смерть при спробі залишити будівлю, яка палала. 46 загиблих – жителі Одеси й області, ще двоє – з Миколаївської та Вінницької областей.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна