2 травня: Зеленський шукає, хто винен у трагедії, та закликає українців не гинути заради “ідеологічних цілей”

 

Президент Володимир Зеленський у заяві з приводу роковин подій 2 травня в Одесі висловив щирі співчуття родинам усіх загиблих та зазначив, що держава має забезпечити неупереджене розслідування, аби встановити всі обставини й визначити, хто винний у трагедії.

Відповідний допис розміщений на ФБ-сторінці Зеленського.

У заяві йдеться: “…Сьогодні – шоста річниця загибелі людей під час масових акцій в Одесі. Я висловлюю щирі співчуття родинам усіх загиблих.

Той чорний день забрав майже півсотні людських життів. Це тяжкий епізод нашої нової історії, але ми обов’язково маємо його пам’ятати, якщо хочемо будувати сучасну та сильну Україну. Бо тільки сильна країна відверто говорить не лише про свої здобутки, а й про власні трагедії.

Сьогодні в нашому суспільстві є низка болючих запитань, які потребують чесних відповідей. «Хто винен у трагедії 2 травня 2014 року?» – одне з них.

Переконаний, що держава має зробити все, щоб забезпечити ефективне та неупереджене розслідування всіх обставин того жахливого дня. Кожен з нас має зробити все, щоб подібне більше ніколи не повторилося”.

Також президент закликає докласти максимум зусиль, щоб люди в Україні не гинули заради “ідеологічних цілей”.

“А наш спільний виклик – разом зробити все, щоб люди в Україні більше ніколи не гинули заради ідеологічних чи політичних «цілей». Щоб Україна була землею не розбрату, а братерства. Де Львів, Одеса, Дніпро, Донецьк і Сімферополь – мирна, квітуча та єдина країна”, – сказано у зверненні Зеленського.

Такий зміст заяви президента вже викликав різку реакцію частини патріотичного українського середовища.

“Для Зеленського досі актуальним є питання «Хто винен у трагедії 2 травня». Воно залишитися без відповіді назавжди якщо не бачити в Росії агресора”, – написав зокрема в соцмережі колишній голова УІНП, народний депутат Володимир В’ятрович.

“Чувак тупо не розуміє, що якби українці не гинули заради “ідеологічних цілей” – просто не було б цієї незалежної країни. Якій так не пощастило мати президентом це непорозуміння”, – зазначає також журналіст, засновник “НовинарніДмитро Лиховій.

Читайте також:
2 травня в Одесі: чоловіка побили за українську мову

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали.
Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі.

Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували антимайданівці та інші прибічники російських ідей.

На боці “антимайдану” в Одесі воювало багато громадян Росії. Частина з них отримала судові вироки або за іншими рішеннями була обміняна в РФ на українських політв’язнів.

Під час відзначення роковин тих подій у 2016-му площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів, у 2017 році туди пускали через металодетектори, затримали 14 осіб. Металодетектори на площі використовували і на роковини у 2018-му. У 2019-му, коли відзначали п’яті роковини трагедії, безпеку масових заходів в Одесі  забезпечували понад дві тисячі правоохоронців.

Проросійські сили щороку традиційно вшановують своїх загиблих 2 травня на Куликовому Полі, українські сили – на Грецькій площі.

Акція прибічників проросійських жертв проходить біля Будинку профспілок і 2 травня 2020 року, з урахуванням карантинних обмежень.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Зруйнований пам’ятник “сепарам” на Куликовому Полі:
що сталося з Одеською республікою 102 роки тому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна