Роковини 2 травня в Одесі: на Куликове поле пускали по двоє, Мураєв прийшов без маски

 

Поліція оточила Куликове поле в Одесі, де в суботу, 2 травня, відзначають шості роковини подій 2014-го, проте охочих вшанувати пам’ять загиблих пропускають.

Про це повідомляє одеське видання “Думська“.

Як пише видання, людей до Будинку профспілок пропускають по двоє через металошукачі.

Біля площі зібралося близько 50 людей із квітами – “переважно любителів Росії пенсійного або передпенсійного віку”, інформує “Думська”.

Серед них, зокрема, журналісти помітили ексголову Одеської обласної ради Миколу Пундика, колишню народну депутатку Світлану Фабрикант та чинного нардепа Євгена Мураєва, який торік звіз на Куликове поле “жалібників” із Києва.

Євген Мураєв

При цьому, попри карантинні обмеження, багато хто був без масок.

Станом на 11:30 прибічники Росії майже розійшлися, натомість до площі окремими групами прийшли кілька десятків представників патріотичних організацій, зокрема “Правого сектору”, УДА і “Сокола”.

Усі фото – Андрій Колісніченко, “Думская”

Безпеку громадян на заходах в Одесі забезпечують понад півтори тисячі правоохоронців, серед яких – співробітники поліції, Держслужби України з надзвичайних ситуацій та Національної гвардії України.

Як повідомляє відділ комунікації поліції Одеської області, основні превентивні заходи зосереджено біля Соборної площі, Куликова Поля і в центральній частині міста.

Правоохоронці проводять роз’яснювальну роботу з людьми та стежать за дотриманням норм чинного законодавства та карантинних вимог.

Крім того, в поліції нагадали про передбачену ст.436-1 КК кримінальну відповідальність за використання забороненої символіки комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

“Просимо громадян не порушувати закон, дотримуватися вимог карантину, не провокувати конфліктних ситуацій. Важливо пам’ятати, що сьогодні від свідомості кожного залежить не тільки мир і спокій в місті, а й епідемічна ситуація в регіоні”, – додали в поліції.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали.
Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі.

Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували антимайданівці та інші прибічники російських ідей.

Під час відзначення роковин тих подій у 2016-му площа Куликове Поле була закрита для учасників політичних заходів, у 2017 році туди пускали через металодетектори, затримали 14 осіб. Металодетектори на площі використовували і на роковини у 2018-му. У 2019-му, коли відзначали п’яті роковини трагедії, безпеку масових заходів в Одесі  забезпечували понад дві тисячі правоохоронців.

Проросійські сили щороку традиційно вшановують своїх загиблих 2 травня на Куликовому Полі, українські сили – на Грецькій площі.

Читайте також:
Зруйнований пам’ятник “сепарам” на Куликовому Полі:
що сталося з Одеською республікою 102 роки тому

“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна