Ерзя затвердили систему національних представницьких органів

 

Один із найбільших фіно-угорських народів Російської Федерації – ерзяни – затвердили систему національних представницьких органів. Відповідне рішення в п’ятницю, 1 травня, ухвалив Атянь Езєм (Atäń Ězem, ерз. Рада старійшин).

Як передає “Новинарня“, форум проходив на території Ерзянь Мастор в РФ, але не афішувався для російської влади.

Положення про створення та функціонування національних представницьких органів ерзянського народу містить шість розділів, у яких визначено цілі та завдання національного руху, його керівні органи, їх повноваження і структуру.

Згідно з документом, керівництво національним рухом здійснює Промкс – з’їзд делегатів від ерзянських політичних партій та громадських об’єднань.

З’їзд формує Атянь Езєм, що діє між скликаннями Промксу і обирає Інязора – головного старійшину, який представляє ерзянський народ та виступає від його імені.

В разі існування законодавчих обмежень на створення і функціонування національних партій (така заборона існує в законодавстві РФ) – повноваження Промксу перебирає на себе Атянь Езєм.

Головним завданням Промксу, Атянь Езєм та Інязора є забезпечення і захист національних, політичних, економічних і культурних прав ерзянського народу, зокрема права на національно-державне самовизначення на своїй національній території.

Ухвалення документу прокоментував чинний Інязор Боляєнь Сиресь (громадянин України, офіцер ЗСУ Олександр Болькін): “Перед ерзянами стоять серйозні виклики: потужна асиміляційна політика, стрімке скорочення населення, ігнорування республіканською та федеральною владою наших прав і потреб. З цими викликами не зможуть впоратись розрізнені активісти-одинаки. Щоб народ не припинив свого існування у глобальному світі – замало зберігати народні традиції в сім’ї. Хочеш вижити – тоді не маєш права стояти на місці. Ерзя мусять згуртуватися, інакше ХХІ століття може стати останнім в історії нашого народу. Саме тому я розробив та запропонував на розгляд Атянь Езєм положення, яке покликане структурувати наш національний рух та зробити його більш дієвим”.

“Вже у травні ерзя побачать перші практичні кроки в роботі Кірдійюр – тобто всіх органів національного руху. Наші цілі амбітні і реалізувати їх можна лише за розуміння та підтримки ерзянського народу. Ми розраховуємо на цю підтримку”, – пояснив Інязор.

Також Атянь Езєм затвердив план діяльності на 2020 рік, де серед пріоритетів названо підготовку до всеросійського перепису населення, популяризацію ерзянської мови, продовження кампанії за відкриття в Саранську ерзянської гімназії, залучення молоді до національного руху.

Ознайомитись із положенням про створення та функціонування національних представницьких органів ерзянського народу можна на офіційному сайті Інязора.

Довідково. Ерзя, ерзяни — угро-фінський народ, що мешкає на території Росії, в Мордовії та Нижньогородській області (в басейні річок Мокша і Сура, Волги і Білої), а також за кордоном. Етнічні керівні органи – переважно в екзилі, зокрема в Києві.

Читайте також:
“За волю народів Поволжя!” У Києві інавгурували нового інязора ерзян – офіцера ЗСУ

“Щоб не називали народ малим”.
В Іжевську попрощалися з ученим Разіним, який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна