ФСБшник, який вербував генерала СБУ Шайтанова, є фігурантом справи МН17, – Bellingcat

 

Полковник ФСБ Ігор Єгоров, який вербував генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, виявився “Ельбрусом” зі справи про збитий у 2014 році над Донбасом малайзійський “Боїнг”.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, яке оприлюднили в п’ятницю, 24 квітня.

Розслідувачі нагадали, що 14 квітня 2020 року СБУ оголосила про арешт генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова.

Його звинувачують в тому, що він ще до початку війни був завербований полковником ФСБ Ігорем Єгоровим під час одного зі своїх візитів до Росії.

За інформацією СБУ, Єгоров і Шайтанов намагалися організувати вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

У Bellingcat з’ясували, що Єгоров раніше мав позивний “Ельбрус” і на початку війни на Донбасі був одним з ключових російських силовиків, спрямованих туди для координації військових дій.

Як вдалося дізнатися, Єгоров народився в 1962 році в місті Стаханов Луганської області.

Служить в спецпідрозділі “Вимпел” ФСБ. У 2014 році він брав участь в операції з анексії Криму (і отримав медаль “За повернення Криму”), після чого був відряджений Кремлем на окуповані території Донбасу для координації бойових дій.

За даними розслідування, на початку липня 2014 року Кремль вирішив відправити на окуповані території України декількох досвідчених військових для централізації контролю над ситуацією і припинення внутрішніх конфліктів між різними угрупованнями бойовиків.

Було створено два штаби, один з них – в Краснодоні. Ним керував генерал-майор Микола ТкачовДельфін” разом високопоставленим офіцером ГРУ Володимиром Іванніковим (“Оріон”), а інший в Луганську, очолюваний військовим із позивним “Ельбрус”.

Спільна розслідувальна група (JIT), що займається розслідуванням справи про збитий “Боїнг”, включила Ельбруса до списку фігурантів справи як представника російського військового командування, призначеного Москвою і прибулого в зону бойових дій як раз в ті дні, коли туди був доставлений і “Бук”, з якого збили “Боїнг”, з якого збили “Боїнг”.

Читайте також:
СБУ затримала ще одного фігуранта справи генерала Шайтанова

Як інформувала “Новинарня“, 14 квітня контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня цього року Шевченківським районним судом міста Києва йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб.

9 березня в Нідерландах почався судовий процес у справі про збитий “Боїнг” рейсу MH17.

Читайте також:
Суд щодо збитого МН17 перенесли на червень: адвокат читатиме 36 тис сторінок справи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.