Пожежі на Житомирщині: поліція рахує збитки та відкрила провадження

 

Упродовж останнього тижня у кількох районах Житомирської області сталися масштабні пожежі загальною площею понад 7 тисяч гектарів, поліція звітує про низку відкритих кримінальних проваджень,

Про це повідомила пресслужба Нацполіції у вівторок, 21 квітня.

“13 квітня унаслідок пожежі в Борятині Романівського району згоріли 27 приміщень, з них 18 будинків і у 2 з них проживали люди. Ніхто з місцевих жителів тілесних ушкоджень не отримав, однак сума завданого збитку, за приблизними підрахунками, становить більше пів мільйона гривень”, – йдеться  в повідомленні.

Однією з версій виникнення пожежі розглядається необережне поводження з вогнем під час спалювання сухої трави. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 194 ККУ: умисне знищення або пошкодження майна.

У Народицькому районі розслідують обставини пожежі, що виникла 3 квітня поблизу райцентру та охопила територію у майже 7 тисяч гектарів лісу (Народицьке, Базарське та Кліщівське лісництва) та 4 гектари лугу. Пожежу вдалося ліквідувати рятувальникам лише 13 квітня.

Подію кваліфіковано за ст. 245 ККУ: знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

“Ймовірною причиною є підпал сухої рослинності на березі річки Уж поблизу смт Народичів”, – підкреслили в НПУ.

“16 квітня поблизу села Новосілки Радомишльського району у Потіївському лісництві сталася пожежа, у результаті якої знищено 2 гектари лісу та 9 будинків у названому населеному пункті. Попередньо встановлено, що масштабне займання відбулося через підпал сухої деревини у лісі”, – продовжують у відомстві.

Досудове розслідування проводиться за ст. 270 ККУ: порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Цього ж дня масштабні лісові пожежі виникли на території 6 лісництв Овруцького району:

  • Ігнатпільського,
  • Виступовицького,
  • Ситовецького,
  • Слобідського,
  • Піщаницького
  • Гладковицького.

Їх швидкому поширенню сприяли погодні умови у вигляді посухи через тривалу відсутність у регіоні опадів та інтенсивних сильних поривів вітру.

“Вогонь розповсюдився як у лісових масивах, так і на відкритій території. До гасіння донині залучені значні ресурси людей та техніки. Поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 270 – порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки – Кримінального кодексу України”, – кажуть у поліції.

Також 17-18 квітня працівники ДСНС локалізовували та ліквідували пожежі на території Юріївського, Комсомольського, Журжевицького, Олевського, Тепеницького та Поясківського лісництв Олевського району.

За зібраною інформацією, причиною масштабної пожежі стало загоряння сухої трави в Комсомольському лісництві.

Вогонь швидко поширився через сильні пориви вітру. Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 270 ККУ: порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки .

Читайте також:
На Житомирщині та в зоні відчуження залишаються 13 осередків лісових пожеж. ВІДЕО

Як відомо, лісові пожежі на території Житомирської області вирують із 16 квітня. За даними Житомирської ОДА, вогонь знищив у регіоні 43 нежитлових і 38 житлових будинків, було евакуйовано близько півсотні людей.
Внаслідок пожеж на північному заході різко підвищився рівень забрудненості повітря в Києві.

Перед цим горіли ліси в зоні відчуження на півночі Київської області. 16 квітня – через два дні після того, як їх загасили – вогонь знову розгорівся.

Через лісові пожежі на північному заході в Києві спостерігається значна задимленість.

Читайте також:
Єрмак з Аваковим і Даніловим проконтролював пожежі на Житомирщині з гелікоптера

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна