Кличко пояснив, звідки на Київ суне дим і чому не варто виходити на вулицю

доповнено

Станом на першу половину дня суботи, 18 квітня, у Києві та навколо нього зафіксовано лісові пожежі й горіння трав’яного настилу на загальній площі майже 3000 гектарів.

Про це повідомив міський голова столиці Віталій Кличко.

“Останніми днями в Києві, Київській та Житомирській областях спостерігається збільшення площ пожеж – горять ліси, трав’яні настили. Сумарна площа пожеж у двох областях сьогодні становить вже майже 3000 га. При цьому, роза вітрів грає не на користь киян, спрямовуючи дим від горіння та тління до столиці”, – зазначив він.

Кличко наголосив, що рівень радіації залишається в межах норми: у Києві середній радіаційний фон становить 0,011 мР/год, а в Київській області – 0,014 мР/год (норма – 0,030 мР/год).

Але в повітрі столиці зафіксовано небезпечні для здоров’я продукти горіння: перевищено вміст діоксиду сірки, формальдегіду та діоксиду азоту.

Тому фахівці просять киян та мешканців області не виходити на вулицю без нагальної потреби, тримати вікна зачиненими та споживати більше рідини.

Як запевнив Кличко, на вулицях міста працює поливо-мийна спецтехніка.

За словами мера, загалом за останню добу в Києві зафіксували 30 пожеж. Зокрема, у Деснянському районі горів трав’яний настил на площі 700 квадратних метрів, у Голосіївському – 500 кв. м. Як запевнив Кличко, зі загоряння вже ліквідовані.

Водночас в екосистемах Київської області тривають пожежі в 33 осередках загоряння трав’яного настилу загальною площею 26,86 га. В Обухівському районі (с. Великі Дмитровичі) горять торф’яники площею 0,4 га, у Вишгородському районі (с. Нижня Дубечня) — площею 0,2 га.

Значну частину диму, який забруднює повітря в Києві, доносить із Житомирської області, де у двох лісництвах горить 2700 гектарів лісу.

Щодо чорнобильської зони, то, як повідомив очільник Києва, там станом на першу половину 18 квітня “спостерігається тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках пройдених вогнем, активних вогнищ наразі не зафіксовано”.

ОНОВЛЕНО
Як повідомив заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко, найближчими днями північно-західний напрям вітру збережеться.

І лише 20-22 квітня вітер змінить напрям на північний – тоді й очікується зменшення впливу на забруднення в Києві.

Також Анатолій Прокопенко вкотре наголосив, що забруднення повітря у столиці не пов’язане із пожежами у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

“Станом на 17 та 18 квітня, якість атмосферного повітря у столиці оцінюється такими значеннями: завислі речовини (пил та залишки горіння) перевищують граничну допустиму концентрацію у 2-4 рази, діоксид сірки, діоксид азоту, а також формальдегід перевищують гранично допустимі значення у 2-3 рази. При цьому оксид вуглецю знаходиться в межах нижче ГДК”, – зазначив синоптик.

При цьому Прокопенко зауважив, що такі показники є характерними для весняного періоду, окрім завислих речовин, та оцінюються як не критичні для населення.

“Найбільше значення забруднення атмосферного повітря як правило спостерігається у нічні та особливо ранні години. Тому в цей час необхідно обмежити перебування на вулиці та не відкривати вікна”, – наголосив заступник очільника Укргідрометцентру.

Читайте також:
Кульбіда: Продукти горіння з Чорнобильської зони не могли потрапити до Києва

На Житомирщині палають 27 лісових пожеж. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна