Кульбіда: Продукти горіння з Чорнобильської зони не могли потрапити до Києва

 

Продукти горіння від пожежі в Чорнобильській зоні відчуження у четвер, 16 квітня, не могли потрапити до Києва.

Як передає “Новинарня“, про це в п’ятницю, 17 квітня, заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Він зазначає, що інформація про високу забрудненість атмосферного повітря у Києві не відповідає дійсності.

“Деякі екологічні ресурси користуються дистанційними, супутниковими методами. Є окремі бортові системи, які дозволяють дещо визначати в атмосферному повітрі. Але їхня ймовірність похибки настільки висока, що може відрізнятися в десятки, а то й сотні разів від реальної ситуації. Тому я би не рекомендував користуватися тими інформаційними ресурсами, за якість інформації яких ніхто не відповідає. Це реальна дезінформація громадян”, – зазначає Кульбіда.

За його словами, Український гідрометцентр, разом з іншими гідрометеорологічними організаціями, проводить постійний моніторинг забруднення як на території Чорнобильської зони відчуження, так і по всій території України.

“В нас працюють 129 постів спостереження за забрудненням атмосферного повітря. У Києві налічують 16 таких постів. Щоденно ми отримуємо свіжу інформацію на перевірених приладах, за затвердженими методиками”, – сказав очільник Укргідрометцентру.

Кульбіда заявив, що протягом 16 квітня у Києві дійсно спостерігалося високе забруднення повітря, але наразі рівень шкідливих речовин не перевищує граничного рівня. “В Україні відзначалося посилення швидкості вітру до 17-22 м/с. Найбільша швидкість вітру спостерігалася на території Житомирської та Київської областей: зокрема, на півночі Київської області – в зоні відчуження”, – наголосив він.

“Напрямок вітру був північно-західний. Тому ті продукти горіння, які були у зоні відчуження, не могли потрапити до Києва. І вчорашні проблеми, пов’язані з пиловою бурею і переміщенням на територію столиці продуктів горіння, не пов’язані з Чорнобильською зоною. Це переміщення повітряних мас із Житомирської області”, – сказав Микола Кульбіда.

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня в Києві спостерігали пилову бурю – в умовах штормового вітру значно погіршилася видимість на відстані від 1 км.

Читайте також:
Негода спричинила масштабне ДТП під Києвом: є загиблі та травмовані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна