Зеленський дозволив призначати військових на нижчі посади без їхньої згоди, – указ

 

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах.

Відповідний указ №135/2020 опублікований на сайті глави держави 10 квітня.

Указом, зокрема, передбачається, що “для доукомплектування Збройних Сил України в особливий період просування військовослужбовців по службі здійснюється без дотримання вимог пунктів 85, 87 цього Положення, а призначення військовослужбовців на рівнозначні та нижчі посади здійснюється без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 цього Положення”.

Для військовослужбовців, прийнятих на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або оголошення демобілізації на строк шість місяців, військова служба за контрактом може бути продовжена за новим контрактом на шість місяців або на строки, визначені частиною четвертою статті 23 закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. У разі закінчення особливого періоду або оголошення демобілізації дія таких контрактів припинятиметься достроково.

Також документом визначається, що рішення про переатестацію у військовому званні осіб, яким присвоюються в порядку переатестації військові звання вищого офіцерського складу, приймається президентом.

Указ передбачає, що військовослужбовці, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово­-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання і за потреби ЗСУ можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі на строк до п’яти років.

Крім того, указом уточнюється процедура оформлення відрядження військовослужбовця; дозволяється в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям надавати відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів тощо.

Читайте також:
Чи дає карантин право на відпустку за сімейними обставинами для військового: РОЗ’ЯСНЕННЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна