Чи дає карантин право на відпустку за сімейними обставинами для військового: РОЗ’ЯСНЕННЯ

 

Карантин є вагомою підставою, яка надає військовослужбовцям право отримати відпустку за сімейними обставинами.

Відповідне роз’яснення дає Юридична сотня з посиланням на Міністерство оборони.

Зазначається, що на період карантинних заходів, пов’язаних з епідемією коронавірусної хвороби, порядок надання відпусток для військовослужбовців не змінено.

На території України продовжує діяти особливий період, тому у військових залишається право на отримання тих видів відпусток, які дозволяє чинне законодавство в цей час, а саме:

  • щорічної основної відпустки (крім військовослужбовців строкової військової служби) без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець;
  • канікулярної відпустки курсантам (слухачам) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки;
  • відпустки військовослужбовцям строкової військової служби;
  • відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів;
  • відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Як повідомили в юридичному департаменті Міноборони, нині найчастіше родини військових звертаються за роз’ясненням щодо підстав надання відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Карантин — це поважна причина, адже діти в цей час не можуть відвідувати дитячий садок чи школу.

Тож командири можуть надати відпустку за сімейними обставинами зі збереженням грошового забезпечення — не більше, як на 10 календарних днів.
Кількість таких відпусток на рік не обмежена.

Читайте також:
Що робити військовому, який не може вчасно повернутися з відпустки: ІНСТРУКЦІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна