Нардеп-“кіборг” Костенко: справжній президент мав би визнати помилки у військовій політиці та швидко їх виправити

 

Роман Костенко
народний депутат України від партії “Голос”, військовий центру “Альфа” СБУ, полковник, учасник бойових дій, “кіборг”

(FB)

Шановні друзі!

Попереду – нелегкі часи для світового співтовариства, подолати які без втрат зможуть лише найефективніші держави, які здатні будуть консолідувати зусилля своїх націй, віднайти і запровадити найкращі рішення та важкою працею зменшити негативні наслідки.

У цей складний період Україна не лише протистоїть пандемії та значному падінню економіки, у нас ні на день не припинялася війна. Щодня на фронті гинуть наші бійці. Ми не маємо права на помилки, оскільки у нас нема такого запасу міцності як у передових держав. Ми мусимо продумувати кожне рішення, кожен найменший крок.

Однак все частіше ми бачимо заяви та вчинки політичного керівництва держави, які не лише не можна віднести до ефективних, але й такі, що наближають нас до тих “червоних ліній”, які перетинати не можна ні за яку ціну.

Не встигли ми оговтатися від повідомлень про можливі прямі переговори з терористами-маріонетками Кремля, як в інформаційному просторі почали з’являтися тези керівництва Міноборони про “недосяжність для нас стандартів НАТО”.

Пізніше Міністерство скасувало важливий для інтеграції з НАТО наказ “Про трансформації системи об’єднаного керівництва силами оборони і військового управління у Збройних силах України”. Його скасовано з дивним формулюванням “визнати таким, що втратив чинність як реалізований”. Це не лише нонсенс з точки зору управління (реалізовані накази ніхто не скасовує), але й матиме негативні наслідки в подальшому, оскільки процеси, закладені в цьому документі, ще тривають. Та більше – це єдиний виконавчий документ, у якому зафіксовано розподіл функцій між підрозділами Генерального штабу (так звана “J-структура”) та основні натівські принципи, одним з яких є прозорість процесу прийняття рішень.

Саме цей принцип останнім часом постійно порушується, що призводить до нерозуміння дій та рішень військово-політичного керівництва не лише пересічними громадянами, але й нашими партнерами, які кожний такий інцидент трактують як відхід від спільних зобов’язань.

Ще одним прикладом непрозорої держаної політики є внесення президентом України змін до “Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України”. Одним з пунктів передбачається, що для доукомплектування ЗСУ в особливий період, призначення військовослужбовців на нижчі посади здійснюватиметься без їх згоди. В Україні зараз діє особливий період, і невідомо скільки часу він ще існуватиме. І в цей час будь-якого військовослужбовця відтепер без жодних дисциплінарних стягнень можна понизити в посаді. Це небезпечний механізм, який призведе лише до зловживань і розправи з неугодними.

Це хибний шлях. Я далекий від конспірологічних теорій, однак переконаний, що існує межа помилок і хиб, після перетину якої, наші партнери просто відвернуться від нас і ми залишимося наодинці з війною і нашими проблемами.

В умовах, які склалися, нашою стратегічною метою має бути побудова сильних та дієвих складових безпеки і оборони. І для цього нам потрібно прямувати до НАТО, оскільки це не лише дружні країни, які простягнули нам руку допомоги на початку війни, але це також кращі військові та управлінські практики, це досягнення більших результатів меншими ресурсами, що так важливо для нашої держави.

Хочу нагадати, що Конституцією України закріплено стратегічний курс нашої держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Президент України є гарантом реалізації цього курсу, а Кабінет Міністрів України (членом якого є міністр оборони) зобов’язаний забезпечувати його реалізацію.

Я сам військовий і знаю ціну прийняття важливих рішень, а також як легко можна допустити помилку. Але справжній управлінець-лідер повинен не лише вміти визнавати помилки, але й швидко та професійно їх виправляти. Не кулуарні домовленості, а відкритий чесний діалог із суспільством і нашими партнерами, а також щоденна кропітка праця над реформуванням та покращенням спроможностей Збройних сил, мають стати запобіжниками від перетину “червоних ліній”.

Читайте також:
“Кіборг” Роман Костенко, який став нардепом: Два тижні в ДАПі визначили мою політичну кар’єру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна