Ткаченко “відбиває” частину коштів, секвестрованих із бюджету культури

 

Народним депутатам попередньо вдалося відстояти частину коштів на фінансування напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту, які уряд планував урізати з Державного бюджету.

Про це повідомив у фейсбуці в неділю, 29 березня, голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Вчора був на зустрічі депутатів у бюджетному комітеті з приводу секвестру бюджету, в тому числі і Мінкульту. Завдяки тому, що разом із представниками креативних та культурних індустрій ми змогли надати цій ситуації публічного розголосу, попередньо вдалося зберегти зарплати для театрів, на кіно відстояти суму в 500 млн та для проєктів Українського культурного фонду вдалося повернути понад 400 млн грн. Нагадаю, в попередніх версіях ці суми було скорочено повністю. Є й інші зміни, які дещо заспокоюють, в тому числі і щодо НСТУ”, – написав Ткаченко.

Водночас, за його словами, з бюджету таки прибрали статтю витрат на реконструкцію пам’яток архітектури і культури.

“Натомість, нехтуючи логікою, у проєкті бюджету з’явився пункт у розмірі 100 млн грн на будівництво нового музею, хоча загальний підхід був скоротити всі витрати на капітальне будівництво”, – зауважив Ткаченко, назвавши лобістів цього рядка в бюджеті “дуже «патріотичними», коли мова йде про їхнє будівництво”.

Про який саме музей ідеться, голова комітету не уточнив.

“Переконаний, за неможливості уникнути скорочення бюджету, логіка розподілу коштів має формуватися так, щоб забезпечити потреби вже існуючих проєктів, які дозволяють зберегти десятки тисяч робочих місць”, – вважає нардеп.

При цьому Ткаченко наголосив, що це була лише “зустріч робочої групи”, а не остаточне рішення уряду, адже “бюджет постійно змінюється і не в кращу сторону для культури”.

На запитання в коментарях про те, хто саме з народних депутатів та урядовців брав участь у цій зустрічі, з огляду на те, що офіційного засідання Бюджетного комітету в той день не відбувалося, Ткаченко не відповів.

ОНОВЛЕНО
Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, уряд завершив попередню підготовку змін до державного бюджету на 2020 рік, і в новій редакції  відповідного законопроєкту справді збережені видатки культуру, освіту та інфраструктуру.

За його словами, витрати стабілізаційного фонду будуть спрямовані на додаткові виплати медичним та іншим співробітникам, які задіяні у боротьбі з коронавірусом, грошову допомогу пенсіонерам, виплати українцям, які через поширення цього захворювання втратили роботу, а також надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу.

Як писала “Новинарня“, раніше саме Олександр Ткаченко першим повідомив про те, що задля перерозподілу коштів на боротьбу з епідемією коронавірусу Міністерство фінансів запропонувало урізати в Держбюджеті фінансування напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту.

Зокрема, за інформацією Ткаченка, планувалося позбавити фінансування Держкіно (на 750 млн грн), Український культурний фонд (500 млн), Інститут книги (150 млн), припинити виділення коштів на реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини тощо.

Комітет Ткаченка тоді звернувся до Мінфіну з вимогою утриматися від ухвалення таких небезпечних для культурної сфери рішень без консультацій з парламентом.

Читайте також:
Викреслювати з бюджету витрати на культуру – це злочин, – Княжицький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна