Через коронавірус Мінфін хоче урізати фінансування культури на сотні мільйонів

 

Міністерство фінансів пропонує внести зміни до Державного бюджету, якими, зокрема, буде урізано фінансування напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту.

На це звернув увагу в середу, 25 березня, народний депутат України, голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Олександр Ткаченко (“Слуга народу”).

Він поширив з цього приводу заяву комітету.

“Нам стало відомо, що Міністерство фінансів сьогодні вносить зміни в бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання – тобто зарплатню”, – ідеться в заяві.

За цією інформацією, серед іншого, фінансування хочуть позбавити такі інституції на такі суми:

  • Держкіно – 750 млн грн;
  • Український культурний фонд – 500 млн грн;
  • Інститут книги – 150 млн грн;
  • Туризм – 240 млн грн.

“Крім того, витрати на програму “зшивання країни”, реставраційні роботи по захисту історико- культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 млн грн. Не відомо наразі, як уріжуть фінансування спорту”, – пише Ткаченко.

Голова профільного парламентського комітету акцентує, що такий крок призведе до “кризи і стагнації креативних індустрій країни”, втрати тисяч робочих місць.

“Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу і необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом, необхідно переглядати бюджет. Проте будь-які кроки мають обговорюватись з депутатами профільного комітету та з залученням представників міністерства”, – наголошує комітет.

Олександр Ткаченко закликав Мінфін утриматись від прийняття рішень до проведення консультацій із Радою.

“Ми готові оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери нашої держави”, – резюмував Ткаченко.

Його заяву підтримав колега по комітету Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

Читайте також:
Нове гальмування реформи харчування ЗСУ: не так коронавірус, як старі постачальники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна