Нове гальмування реформи харчування ЗСУ: не так коронавірус, як старі постачальники

В умовах карантину компанії-аутсорсери, які частково забезпечують харчування військових ЗСУ, відмовляються від контрактів. Через це Міноборони провело через Кабмін проєкт змін до закону “Про Державний бюджет”, що заміняють проведення торгів. Водночас такі зміни є ймовірно корупціогенними та можуть тягнути за собою зупинку якісного харчування української армії.

Як передає “Новинарня“, це випливає з повідомлень Діани Петрені (колишній керівник проєкту реформи системи харчування в ЗС України) та пресслужби Міноборони.

“…Керівництвом Міністерства оборони та командуванням Збройних сил України було прийнято рішення щодо переводу на систему харчування за Каталогом певної кількості військових частин. Усі інші харчуються з використанням аутсорсингу. Це система, яка передбачає повний цикл дій суб’єкту господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл. Сьогодні ми вимушені констатувати факт відмови деяких суб’єктів господарювання в рамках аутсорсингу від укладання контрактів, що спричинено карантином.
Керівництвом Міністерства оборони та командуванням Збройних сил України оцінено можливі ризики. На розгляд Уряду внесено проєкт змін до Закону України «Про Державний бюджет», в частині щодо врегулювання питань організації, проведення торгів та укладання контрактів для своєчасного та якісного харчування військовослужбовців».
Окрім того, у Міністерстві оборони України проведено переговори з суб’єктами господарювання та прийнято рішення в найкоротші терміни внести зміни до відповідних регламентних документів та провести процедури закупівель послуг з харчування за Каталогом продуктів усіх військових частин відповідно до наданої потреби”, – ідеться в роз’ясненні пресслужби МОУ, поширеному в п’ятницю, 20 березня.

Напередодні Діана Петреня, яка донедавна очолювала реформу харчування ЗСУ в Проєктному офісі реформ МОУ, заявила в соцмережі, що своїм законопроєктом Міністерство оборони пропонує дозволити компаніям, які годували армію по аутсорсу в 2019 році, годувати її до кінця 2020 року”. “Під приводом того, що компанії, які виграли в цьому році цю послугу, відмовляються надавати свої послуги у зв’язку з коронавірусом”, – зазначила Петреня.

За її висновком, зараз міністерство, “прикриваючись коронавірусом, намагається прикрити ті про***би, які вони встигли нафакапити за цей час, ну і плюс до всього залишити тих звичних і ніжно ними улюблених аутсорсерів”.

У дописі Діани Петрені йдеться:

“По-перше, зараз Каталог продуктів – не послуга, а саме поставка продуктів за новою системою харчування – проторгувалася на всю країну. Тобто на всі військові частини. Переконатися в цьому можна на сайті “Прозорро”, там же висять укладені договори. Але керівництвом Генштабу було прийнято рішення не переводити всі військові частини на нову систему харчування (це окрема і дуже довга історія). Але харчуватися ж якось треба, тому було прийнято рішення годувати їх за аутсорсом (залучення за конкурсом приватних підрядних компаній – “Н”).

Оголосили торги. При цьому не стали морочитися, і тупо поділили країну на 4 великих лоти. Ми там із 2015 року бігали чогось, метушилися, розповідали, що потрібно бити країну на дрібніші лоти, тому що ж конкуренція, більше можливостей для дрібних компаній, бла-бла-бла і ще купа розумних слів. Але відважні герої почекали пару років, дочекалися нашої відсутності в МО і хрясь – знову чотири лоти на всю країну.

Ми, звичайно, дуже здивувалися, але оскільки вже не впливаємо на процеси всередині міністерства – вирішили спостерігати далі. І тут несподіванка. Три з чотирьох лотів виграє компанія-аутсорсер не зі звичного пулу старих постачальників. Компанія раніше не годувала армію, тому про її роботу я нічого сказати не можу, але сам факт, що це хтось новий, особисто мене порадував.

Отже, аукціони відбулися 25 лютого. Далі – звичні процедури за законом (тендерний комітет і решта), і 3 березня приймається рішення підписати договір з компанією-переможцем (теж можна подивитися інформацію в “Прозорро”). Терміни укладання договорів – 10-20 календарних днів з моменту прийняття рішення. І ось логічно припустити, що МО при всьому поспіху (він є, бо армію треба ж якось годувати) підпишуть договори відразу, щойно закінчаться встановлені згідно із законом 10 днів. Але ніт, станом на 18-те число договори не вивішені.

…Тому що старі компанії почали подавати в АМКУ скарги, але то таке, дрібниці які супроводжують кожну закупівлю. А потім вони просто виставили рахунок за обладнання, яке стоїть на кухнях військових частин новому постачальнику… А ми ж казали, що буде саме така ситуація при вході будь-якого нового постачальника. Ми саме для цього закуповували своє обладнання замість старого. Частина цього самого обладнання, до речі, стоїть і досі на складах.

Цієї ситуації можна було абсолютно спокійно уникнути в принципі, перейшовши на нову систему харчування, де передбачена установка нашого обладнання в тому числі!

А сьогодні, прикриваючись коронавірусом, міністерство просить продовжити контракти старих постачальників ще на рік. Без торгів, не зрозуміло за якою вартістю. Це треш. Що ще можна протягнути під “короною” цього вірусу, я навіть уявити собі не можу, але мені здається що нічого хорошого”.

Петреня також подає “милу новину” наостанок.

“Сьогодні одному з постачальників продуктів по каталогу в ті частини, які все-таки перейшли на нову систему (106 в/ч), дзвонили з департаменту держзакупівель і прямим текстом говорили про те, що якщо вони не відмовляться від поставок продуктів по каталогу, то “на них нацькують аваковських псів” – це дослівно”, – пише колишня керівниця напрямку реформи харчування ЗСУ.

Перед цим, 17 березня, керівництво Міноборони поставило завдання командирам та начальникам “перевірити готовність організації харчування особового складу у польових умовах” – у зв’язку з очікуваними труднощами в постачанні.

“Ми працюємо над відповідними змінами в законодавство, які б дозволили удосконалити процедуру торгів щодо забезпечення харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Це робиться у зв’язку з тим, що в окремих військових частинах ЗС України прогнозується виникнення проблемних питань з організацією харчування особового складу через деяких суб’єктів господарської діяльності, що виявилися неспроможними забезпечувати доставку продуктів”, – заявив перший заступник міністра Іван Руснак під час координаційної наради з керівним складом структурних підрозділів МОУ та Генштабу.

“Позиція міністра оборони є чіткою і зрозумілою: ті структури, які станом на сьогодні створили нам проблему із зазначеного питання, не повинні більше співпрацювати зі Збройними силами. Буде знайдено інших постачальників, які віддані справі і розуміють, що слід не лише заробляти гроші, а й працювати на кінцевий результат — постачати якісну продукцію для організації харчування особового складу військових частин”, — зазначив Руснак, якого цитує пресслужба МОУ.

Відтак певні частини готуються переходити на польові кухні й сухпаї.

Він визначив завдання Генштабу, командирам частин, начальникам головних управлінь, Департаменту військової освіти та науки, а також керівникам вищих військових навчальних закладів перевірити готовність організувати харчування в польових кухнях, де це буде необхідно. З цією метою доручено уточнити наявність запасів продуктів, пального, холодильного обладнання тощо, а також підготовлених кухарів, та за необхідності провести відповідні тренувальні заходи.

Читайте також:
У Міноборони спростовують зниження норм для харчування військових

Як інформувала “Новинарня“, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗС України. Станом на липень 2019 року – загалом близько 50% військовослужбовців ЗСУ. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

Однак ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 16 липня 2019 року було визнано нечинним наказ Міністерства оборони, який передбачає проведення реформи харчування в Збройних силах України. Суддя Альона Мазур ухвалила це рішення за позовом підприємця, залученого до старих схем продовольчого забезпечення ЗСУ.
Радник міністра оборони Юрій Бірюков у коментарі “Новинарні” зазначив, що через цю ухвалу друга половина бригад у 2019 році не перейде на якісно нове харчування за каталогом, як було заплановано.

МОУ подавало апеляцію на рішення скандального Окружного адмінсуду столиці.

Вирішення питання затягувалося. Зокрема, 4 вересня засідання ОАСК 4 вересня не відбулося через те, що суддя у відпустку.

За інформацією військових на той час, у 73 військових частинах Збройних сил України й далі харчувалися за новою системою, ще 285 чекали законних рішень про переведення на каталог.

Колишній волонтер, екскерівник проєктного офісу реформ МОУ Андрій Загороднюк був призначений новим міністром оборони 29 серпня.

В інтерв’ю “Новинарні” генерал-майор Дмитро Марченко, начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, перехід наступних частин ЗС України на нову систему харчування – за каталогом – буде розблоковано незалежно від рішень суду, через доручення нового міністра оборони Андрія Загороднюка.
Однак питання було не розв’язане до кінця 2019 року.

25 грудня міністр оборони Андрій Загороднюк підписав документ щодо оголошення конкурсу на закупівлю харчування за каталогом, зазначивши, що на нове харчування перейдуть усі частини Збройних сил України. Однак цього не сталося.

При цьому з 1 березня усі бойові частини Збройних сил перейшли на нову систему харчування за каталогом продуктів.

Читайте також:
Як армія переходить на нову систему харчування, – інтерв’ю Діани Петрені

Що їдять “сонечка”: як змінилося харчування в ЗСУ. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна